Canals Galeria d'Art celebra 50 anys a Sant Cugat amb una exposició especial per l'aniversari

El dia de l'aniversari, aquest diumenge 10 de setembre, es farà una visita guiada a la galeria amb el director, Josep Canals


  • Comparteix:

Josep Canals mostra les obres exposades al passadís central de la galeria d'art / Foto: ACN (Caterina Tallón)

Josep Canals mostra les obres exposades al passadís central de la galeria d'art / Foto: ACN (Caterina Tallón)

La Canals Galeria d'Art de Sant Cugat del Vallès celebra aquest setembre el seu mig segle de vida, convertida en una de les galeries més antigues del territori català. Al llarg de la seva història s'hi han exposat més de 20.000 obres a través de nombroses exposicions individuals i col·lectives d'artistes com Conxa Ibáñez, Josep Grau Garriga, Francesc Casademont o Sergi Barnils. Coincidint amb el seu 50è aniversari, aquest diumenge 10 de setembre, s'hi organitza una visita guiada a la galeria, amb una mostra especialment pensada per aquesta efemèride que recull obres dels principals artistes que hi han exposat.

El 10 de setembre de 1973 naixia de la mà de Josep Canals el que ell considera "el primer espai cultural de Sant Cugat del Vallès". Primer es va anomenar Galeria d'Art del Vallès i amb el temps va passar a dir-se Canals Galeria d'Art, agafant el nom del seu impulsor. Per aquell llavors, el país vivia els darrers anys del franquisme. "Era una època fosca i costava molt tirar la cultura endavant", explica Canals a l'ACN. Però va aconseguir reunir artistes locals i d'arreu del territori, així com contactar amb un seguit d'artistes que havien passat entre els anys 50 i 70 per l'Escola Catalana del Tapís de Sant Cugat. Noms reconeguts internacionalment com Tàpies o Miró van ser dels primers a formar part d'aquest projecte.

Imatge de la galeria el 1973, a l'esquerra, i el 2023, a la dreta

Imatge de la galeria el 1973, a l'esquerra, i el 2023, a la dreta / Foto: Canals Galeria d'Art

Canals va començar la seva passió per l'art a l'edat de 14 anys. S'iniciava com a dibuixant amateur per desembocar anys després en uns estudis de Belles Arts i impartir classes. Per a ell, "l'art no és només un tema estètic, és també un element polític i social que ha de transformar la societat". I per això creia que havia d'anar més enllà i crear un espai de cultura "per apropar l'art a un poble en què en aquells temps no hi havia res a nivell cultural".

El galerista es mostra molt satisfet que la seva ciutat, Sant Cugat del Vallès, sigui el bressol del tapís. Des dels anys 20 del segle XX i fins al 1981 la població va comptar amb l'antiga manufactura de catifes i tapissos Aymat, més coneguda com a Casa Aymat. Avui dia, aquest edifici és un espai de creació i la seu del Museu del Tapís Contemporani.

Canals s'aventura a anunciar que, tot coincidint amb l'any Picasso, està treballant exhaustivament en un tapís de l'any 1965, dissenyat a París per l'artista i que a causa del seu exili va fer elaborar a Sant Cugat on hi van treballar els teixidors santcugatencs Jaume Busquets, Josep Royo i Joan Aymerich, exalcalde. Actualment el tapís "Nature morte sous la lampe" es troba al Museu Picasso de Barcelona.

Josep Canals assegura que la seva lluita per fer arribar l'art a tothom no ha acabat. "No és un món fàcil", remarca. Tampoc ho va ser en els seus inicis però malgrat la dificultat per trobar un espai, va decidir convertir casa seva en una galeria d'art. A cada racó de l'habitatge hi ha una joia artística, ja sigui en forma de pintura o d'escultura, unes habitacions per on hi han passat més de 20.000 obres de diferents artistes.

Aquest diumenge 10 de setembre, a les 11 h, la galeria ha preparat una exposició especial per als seus 50 anys de vida centrada en les obres d'artistes locals de reconeixement internacional com Josep Royo, Grau-Garriga, Francesc Casademont, Sergi Barnils o Carles Delclaux. També obres d'artistes estretament vinculats a la ciutat com Daniel Argimón, Conxa Ibáñez, Maria Assumpció Raventós, Panisello o Modest Cuixart, entre molts altres.


Josep Canals

Vam començar l'any 73 quan el país estava encara en una època una mica fosca i la cultura, sobretot al territori, costava molt tirar endavant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.