Llums, càmera i acció: Sant Cugat, ciutat escenari de pel·lícula

El servei municipal 'Sant Cugat City of Film' ofereix assessorament per facilitar els rodatges als agents de l'audiovisual


  • Comparteix:

Sant Cugat s'ha convertit en tota una 'ciutat escenari'. El fet que cada cop hi hagi més oferta de produccions audiovisuals fetes a casa nostra i que Sant Cugat disposi d'un ampli ventall d'espais, des d'entorns naturals com Collserola, passant per edificis amb un gran patrimoni històric fins a propietats privades, va fer que l'Ajuntament activés fa un any un servei per facilitar que la ciutat aculli rodatges. Amb aquesta premissa es va crear l'oficina virtual 'Sant Cugat City of Film' on tècnics del consistori informen i assessoren agents audiovisuals sobre quines taxes s'han de pagar, quins permisos s'han de demanar o bé com rodar als diferents indrets que ofereix el terme municipal.

Des de 2021, la ciutat ha acollit fins un centenar de rodatges. Ja feia temps que l'Ajuntament havia detectat una demanda que podien resoldre facilitant l'estada a les productores audiovisuals. La regidora de Promoció de la Ciutat, Esther Madrona, ha explicat que van decidir condensar tota aquesta oferta i varietat de localitzacions i serveis en el portal digital Sant Cugat City of Film per poder "consolidar Sant Cugat com una ciutat-escenari". Ara mateix, el municipi disposa d'un total de 82 espais, sent la tercera ciutat de Catalunya amb més "platós", per darrere de Barcelona, que en té 763, i Girona, amb 100.

Tenir un gran catàleg de localitzacions, moltes d'elles públiques, però també privades, i que les puguin fer servir usuaris de la Sant Cugat Film Comission és un altre possible font d'ingressos per a l'ens públic. De fet, segons Madrona, el total de rodatges que es fan al país "representen un 7% del PIB". Una dada significativa que anima l'Ajuntament a impulsar l'oficina virtual perquè cada cop arribin més productores per filmar a Sant Cugat.

El volum més gran de rodatges que es fan al municipi són d'anuncis. Diferents marques aprofiten els escenaris que ofereix Sant Cugat per poder gravar els espots que després es veuran a la televisió. Tot i això, el cas més sonat viscut a la ciutat va ser el de la gravació de 'Marlowe' (2022) a la Floresta. Durant diversos dies, l'estrella irlandesa Liam Neeson, nominat a millor actor als Oscars per 'La Llista de Schindler' (1994), va ser vist al districte causant furor entre els veïns. Sant Cugat també ha acollit darrerament sèries com 'El Inocente', de Netflix, amb Mario Casas o programes d'entreteniment com ' Joc de Cartes' de TV3.

El cinema català i santcugatenc també tenen el seu espai

El primer llargmetratge del santcugatenc Joan Ramon Armadàs, 'Teoria dels Cossos' (2023) ha estat, en bona part, filmada a Sant Cugat. El director ha fet servir Sant Cugat City of Film per accedir amb més comoditat als diferents espais on volia rodar. "Un 30 o 40% de la pel·lícula ha estat gravada a Sant Cugat, en espais com el Claustre, Torre Negra o la llibreria d'El Siglo", ha explicat.

El debut a la pantalla gran d'Armadàs compta amb un cartell de luxe, amb actors de renom en el cinema català com Francesc Orella, Miquel Sitjar o Ivana Miño. El film, que tracta el llegat del poeta Gabriel Ferrater, va ser presentat en el Festival Som Cinema de Lleida, el passat divendres 20 d'octubre, i es preestrena aquest dijous, a les 21 h, als Cinemes Sant Cugat dins el Festival Nacional de Poesia.




Esther Madrona

És cert que el nombre total de rodatges que s'acullen arreu del país representa un 7% del PIB del país.

J.R. Armadàs

Sant Cugat va ser des del principi un element principal, juntament amb Reus, perquè tot el rerefons és l'any Ferrater, i en aquest cas Gabriel Ferrater va néixer a Reus i va morir a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.