Antoni Ibáñez, amb l'obra 'Una certa penombra', guanya el quart Premi de Poesia Gabriel Ferrater


  • Comparteix:

Edicions 62 publicarà el poemari guanyador

Edicions 62 publicarà el poemari guanyador

Antoni Ibáñez, amb l'obra 'Una certa penombra', és el guanyador de la quarta edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater, que s'ha lliurat aquest dimecres. Enguany, un total de 71 originals s'havien presentat a aquest premi, dotat en 7.250 euros. Com és habitual, Edicions 62 publicarà l'obra guanyadora.

Coincidint amb l'aniversari de la mort del poeta, el Claustre del Monestir ha acollit l'acte de lliurament del premi Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater, que enguany ha recaigut en l'escriptor Antoni Ibáñez.

Nascut a Lleida l'any 1964, Ibáñez viu actualment a Vallromanes i dóna classes de filosofia a l'IES Gallecs de Mollet. Fins el moment ja ha publicat diverses obres, per les quals ha obtingut ja altres premis com per exemple el Jaume Maspons de sàtira.

En el cas de 'Una certa penombra', es tracta d'una obra de prosa poètica, escrita en una sola peça, que a nivell formal s'estructura en una estreta columna. Segons l'autor, l'objectiu és simular un riu, que igual que la pròpia vida, flueix amb diferents canvis i inflexions. D'aquesta manera, el text es converteix, segons Ibáñez, en una cosmogonia on 'hi cap tot', des dels detalls més quotidians fins a temes més sublims.

Antoni Ibáñez

He intentat reflectir amb paraules aquesta vida. A mesura que vas llegint vas trobant aquestes inflexions, canvis de temes, és com un gran contenidor on hi cap tot.


En el mateix sentit s'ha expressat Jordi Cornudella, d'Edicions 62, que ha destacat la qualitat però també el caràcter innovador i arriscat de l'obra.

Jordi Cornudella

És una enorme satisfacció haver trobat un llibre que des del punt de vista del jurat satisfà les exigències que la literatura ha de tenir, un text de qualitat, i que a més pren riscos literaris i no s'instal·la en el conformisme.


De la seva banda, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha remarcat la importància d'aquest premi, un dels més ben dotats de poesia en llengua catalana, i ha apuntat la necessitat d'aportar per aquest gènere i potenciar-ho, així com de potenciar la creativitat literària en llengua catalana i situar-la al lloc que es mereix.

Lluís Recoder

Aquest premi s'emmarca en la política de recolzament de la creativitat literària en català. El català és segurament la llengua minoritzada amb més producció catalana i per situar-lo al lloc que es mereix, queda molta feina.


El Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater pren aquest any, a més, un caràcter especial ja que s'emmarca dins tot el programa d'actes de l'Any del Llibre i la Lectura, que a la nostra ciutat va començar precisament amb un homenatge a aquest poeta.

L'acte de lliurament del guardó s'ha fet aquest dimecres, al Claustre del Monestir, en un acte presentat per l'escriptora i periodista santcugatenca, Ada Castells, i que ha comptat també amb la presència de l'actor Lluís Soler, que ha recitat alguns fragments de l'obra guanyadora.

Lluís Soler

Fragment de l'obra guanyadora 'Una certa penombra'.


Com ja és habitual, el premi consta de 7.250 euros en metàl·lic i l'edició del llibre a càrrec d'Edicions 62. Pel que fa al finalista d'enguany, es tracta de Joan Josep Camacho, de Girona, amb l'obra 'Tempestat'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.