L'escriptor Marc Solanes porta a Llar d'Avis l'empremta local de 'Las niñas de Elna'

La presentació del llibre ha comptat amb un dels testimonis d'Elna, la usuària de la Llar, Nuri Casulleras Ferrer


  • Comparteix:

L'autor, amb la Núria i el president de la Llar, Joan Cortadellas / Foto Cugat Mèdia

L'autor, amb la Núria i el president de la Llar, Joan Cortadellas / Foto Cugat Mèdia

Defugint la novel·la i emmarcant-se en el periodisme literari, l'escriptor Marc Solanes remou el passat al llibre, 'Las niñas de Elna' (Pol·len edicions), que s'ha presentat aquest dilluns a la Llar d'Avis de la Parròquia. Precisament, una de les seves usuàries, Nuri Casulleras Ferrer, és una de les protagonistes de l'obra on Solanes treu a la llum una història dolorosa i silenciada durant anys. L'autor convida el lector a fer un viatge en l'espai i el temps fins a Elna, a França, als anys 40, just després de la Guerra Civil. Endinsant-se en la seva història familiar, Solanes reconstrueix la història de la seva besàvia, Maria Ferrer i les seves quatre filles durant l'estada a la Maternitat d'Elna.

L'autor posa de manifest les dificultats de narrar una història que va succeir fa 80 anys i de la qual encara perduren les ferides obertes. La recerca de la informació, que va durar aproximadament uns tres anys, ha permès Solanes combinar el seu punt de vista amb els de les protagonistes.

Així, "Las niñas de Elna" narra un fet insòlit, ja que en aquella època, la maternitat només acollia dones embarassades i la Nuri Casulleres i les seves germanes van entrar-hi sense estar la seva mare en estat.

La història neix fruit d'una casualitat, però amb l'objectiu de tancar les ferides que s'havien obert arran d'haver regirat "el calaix dels records". Un sentiment que també comparteix Casulleres, que reconeix, però, que "les coses més doloroses les ha endolcit".

Amb la possibilitat d'una futura edició del llibre en català, l'autor espera que aquest serveixi "per a les pròximes generacions per entendre d'on venim i que no torni a passar".






Marc Solanes

La reacció de la família era un de les principals pors que tenia.

Núria Casulleres

Moltes coses volia oblidar-les i ara les he posat boniques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.