Enric Marco retorna la Creu de Sant Jordi a la Generalitat


  • Comparteix:

El govern català anuncia que continuarà donant suport a l'Amical Mauthausen

El govern català anuncia que continuarà donant suport a l'Amical Mauthausen

L'expresident de l'Amical Mauthausen, el santcugatenc Enric Marco, ha decidit retornar personalment la Creu de Sant Jordi a la Generalitat, abans que el govern català li comuniqui oficialment l'anul·lació de l'acta d'entrega del guardó. La Generalitat ha pres aquesta decisió després que aquesta setmana Marco hagi reconegut que mai no va estar internat en un camp de concentració nazi i que ha estat 30 anys mentint sobre aquesta qüestió.

Després que aquesta setmana l'expresident de l'Agrupació Amical Mauthausen, Enric Marco, hagi reconegut que mai havia estat al camp de concentració nazi de Flossenbürg i que ha estat mentint sobre aquesta qüestió durant 30 anys, la Generalitat de Catalunya ha decidit retirar-li la creu de Sant Jordi que li van atorgar l'any 2001. El santcugatenc, però, no ha volgut esperar a rebre la notificació oficial del govern català i a 'rebre la visita d'un Mosso d'Esquadra', i per això ha retornat personalment al Palau de la Generalitat el guardó, adjuntant una carta per al president, Pasqual Maragall, on demana disculpes per haver mentit sobre la seva biografia.

El govern català considera que malgrat que el decret que regula la concessió de les Creus de Sant Jordi no preveia el supòsit de la retirada de la distinció, sí que se'n pot revocar o anul·lar la concessió ja que part de les raons que justificaven la concessió del guardó són falses. De la seva banda, Marco ha recordat que el guardó li va ser concedit per la seva 'lluita antifranquista' i el seu treball en els moviments socials i polítics, i només al final de l'acta, diu Marco, s'esmenta la seva condició de 'supervivent d'un camp de concentració nazi'.

Amb tot, però, la Generalitat ha volgut deixar clar que continuarà amb el suport que fins ara ha donat a l'Agrupació Amical Mauthausen. El govern català considera que la tasca per la recuperació de la memòria històrica que realitza aquesta agrupació és molt important. És per això que la conselleria de Relacions Institucionals i Participació mantindrà el conveni signat amb l'Amical Mauthaussen per tal que continuï realitzant la tasca de difusió de l'horror de l'holocaust, sobretot entre els més joves.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.