Montse Collazos: 'Els santcugatencs es mereixen la nova biblioteca central'

La directora de la Xarxa del Servei de Biblioteques de Sant Cugat fa balanç després d'un any al càrrec


  • Comparteix:

Montse Collazos, directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater i de la Xarxa del Servei de Biblioteques de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Montse Collazos, directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater i de la Xarxa del Servei de Biblioteques de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Fa un any que Montse Collazos va assumir la direcció de la Biblioteca Gabriel Ferrater i de la Xarxa del Servei de Biblioteques de Sant Cugat. En aquest temps, ha hagut d'afrontar reptes com el deteriorament de les infraestructures, la manca d'espai i la necessitat de millorar els serveis a una població lectora molt activa en unes biblioteques que, assegura, 'estan tremendament vives'. En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Collazos analitza els progressos fets, els projectes de futur i la 'necessitat' de la nova biblioteca central, un equipament que considera imprescindible: 'Els santcugatencs es mereixen aquest nou espai. La nova biblioteca central no és un interrogant, és un fet'.

ESCOLTA-HO


Un any al capdavant de les biblioteques de Sant Cugat. Quin diagnòstic en fas?
Sempre he estat prudent a l'hora de fer balanços ràpids, però crec que un any és suficient per tenir una opinió formada. Les biblioteques de Sant Cugat estan tremendament vives, la població les utilitza intensament. Ara bé, quan vaig arribar, el manteniment de les infraestructures era molt deficitari. Encara queda molt per fer, però hem començat a posar fil a l'agulla.

Has esmentat el manteniment deficitari. En aquest darrer any hi ha hagut problemes de goteres i també de manca de personal, fet que ha obligat a tancar algunes biblioteques durant unes hores. Com s'estan abordant aquestes problemàtiques?
S'està treballant per millorar aquesta situació, però cal ser conscients que una biblioteca com la Gabriel Ferrater, amb més de 30 anys de funcionament i sense un manteniment adequat durant anys, no pot resoldre les seves carències d'un dia per l'altre. A més, les biblioteques de proximitat també tenen necessitats que cal atendre. Sant Cugat no té un problema de falta de lectors, sinó que hem de cuidar els que ja tenim i oferir més serveis a aquells que encara no poden accedir a la biblioteca.

Quines són les prioritats per millorar el servei?
Sorprenentment, com a bibliotecària, el primer que he de dir és que els edificis són la màxima prioritat. Després, l'ampliació d'activitats vinculades a la promoció de la lectura. Per exemple, tenim clubs de lectura a les tres biblioteques, però les llistes d'espera són enormes. A la Ferrater, com que no hi ha sala d'actes, no podem fer clubs de lectura infantils perquè implicaria tancar l'espai de la sala, cosa que deixaria les famílies sense accés. Seria molt interessant ampliar aquests clubs tant per a adults com per a infants.

Cap a on es dirigeixen les biblioteques de Sant Cugat amb tu al capdavant?
Cal treballar d'una manera més clara amb la comunitat educativa i definir millor la relació amb les biblioteques escolars. També hem de potenciar l'alfabetització informacional i combatre la fractura digital, ja que encara hi ha una franja de població que no domina les noves tecnologies i se sent exclosa. Les biblioteques han de ser espais de socialització i d'aprenentatge, i han d'arribar a tots els col·lectius.

Quin és el teu ideal d'una biblioteca?
Una biblioteca ideal és aquella que transforma les persones. No només ofereix llibres, sinó experiències que amplien mirades i criteris. És un espai on l'accés a la informació, el coneixement, l'art i la creativitat és lliure i inclusiu. També penso en aquells que no poden venir físicament, com els avis a residències; hem d'ampliar serveis per arribar a tothom.

Mentre no arribi la nova biblioteca central, com s'han d'adaptar les biblioteques actuals als nous usos socials?
Les biblioteques de Sant Cugat ja estan adaptades als nous usos, però necessiten més espais i millores d'infraestructura. La Gabriel Ferrater, per exemple, no té espais aïllats per a clubs de lectura, cosa que obliga a tancar abans la sala infantil per fer activitats, fet que em genera un gran dilema. Una biblioteca central ben planificada hauria de disposar d'espais adequats per a aquests usos, sense afectar la resta d'usuaris.

Parlem ara de la futura biblioteca central. El ple de desembre va aprovar el projecte executiu del nou edifici. Creus que és necessari aquest nou equipament?
No tinc cap dubte. Els santcugatencs es mereixen aquest nou espai. És cert que el cost de 14 milions d'euros pot semblar elevat, però es tracta d'una inversió en un dret bàsic: l'accés a la cultura. A més, les biblioteques són espais de socialització, de formació continuada i de lluita contra la fractura digital. Per a mi la nova biblioteca central no és un interrogant, sinó un fet.

Com hauria de ser aquesta nova biblioteca?
Hauria de tenir espais per a la lectura i la investigació, sales d'actes per a activitats culturals i espais tecnològicament equipats. També hauria de ser un projecte viu, capaç d'adaptar-se als canvis socials i culturals. La biblioteca clàssica, centrada en el préstec i la promoció de la lectura, continuarà essent el nucli, però cal ampliar els serveis per cobrir les necessitats actuals.

Aquest gener, el plenari ha aprovat una moció institucional per dotar d'una biblioteca pública de proximitat a La Floresta que també doni servei a Les Planes. Què ens en pots dir?
Caldria fer un estudi rigorós per determinar necessitats reals i recursos disponibles. A títol personal posaria biblioteques arreu perquè allà on n'hi ha, la societat es transforma positivament. Però cal prioritzar i planificar amb criteri.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.