Vila-Matas dóna algunes pistes sobre la seva propera novel·la, 'Irse', a la Biblioteca del Mil·lenari


  • Comparteix:

L'escriptor barceloní es mou amb comoditat en la zona fronterera entre la realitat i la ficció literària

L'escriptor barceloní es mou amb comoditat en la zona fronterera entre la realitat i la ficció literària

L'escriptor Enrique Vila-Matas ha avançat a la Biblioteca del Mil·lenari algunes de les històries que s'inclouran en la seva propera novel·la, que es titularà, probablement, 'Irse'. L'acte, organitzat per la llibreria Mythos i inclòs dins dels actes de l'Any del Llibre i la Lectura, ha servit també per desvetllar en part el procés creatiu de Vila-Matas, basat, segons el propi autor, en saber extreure coses de l'avorriment i del no-res.

No és gens fàcil descobrir, a través de les paraules d'Enrique Vila-Matas, on s'acaba la realitat i on comença la literatura. Davant d'una seixantena de persones i convidat per la llibreria Mythos, l'escriptor barceloní s'ha amagat rere una aparença de timidesa i ironia distant per parlar de forma fugissera d'algunes de les històries que ompliran les pàgines de la seva propera novel·la, que es titularà probablement 'Irse' i que sortirà a la llum al setembre.

Vila-Matas ha explicat amb tot detall el relat de la Rue Vaneau de París, un carrer on l'autor s'ha allotjat durant algunes de les seves últimes estades a la capital francesa i que li ha donat el principal impuls per començar a escriure la seva propera obra. I és que aquest petit carrer, desconegut i amagat en un racó del barri de Saint Germain des Prés, ha proporcionat a l'autor un bon grapat d'estranyes coincidències i de senyals misterioses que ell -que segons ha dit no tenia cap altra cosa millor a fer- s'ha entretingut a entrellaçar de forma literària.

Enrique Vila-Matas

Em vaig adonar que s'havia posat en marxa una història, perquè hi havia massa coincidències. Has d'estar molt sol i sense res a explicar per adonar-te que hi ha moltes conexions i senyals estranyes que et diuen que hi ha alguna cosa més a la Rue Vaneau.


Però la història de la Rue Vaneau, que és només una de les múltiples arestes de la nova novel·la de Vila-Matas, ha servit alhora per desvetllar el procés creatiu d'aquest escriptor, que la presentadora de l'acte, la també escriptora Maria Àngels Cabré, ha definit com un 'mestre de la metaliteratura' i un 'neuròtic lúcid'. De fet, Vila-Matas confessa que la seva raó per escriure és omplir el no-res, fugir de l'extrem avorriment i de la soledat.

Enrique Vila-Matas

De l'avorriment i del no-res pot sorgir alguna cosa. Estar aturat en un carrer, simplement, en qualsevol punt del món, i sempre acaba passat alguna cosa. Si no passa res, és tristíssim.


Durant la seva xerrada a la Biblioteca del Mil·lenari, Vila-Matas ha parlat amb tot detall de les coincidències de la Rue Vaneau, però no ha estat fins al final de l'acte que ha deixat anar el veritable fil conductor de la seva propera novel·la. A 'Irse', l'escriptor barceloní abordarà la història d'un personatge que aspira a desaparèixer, a no ser vist per ningú, a fugir del món i de la percepció dels altres, però que té una por aclaparadora a ser oblidat i quedar-se sol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.