Arcadi Oliveras assegura que el PIB dels països rics no ha de créixer per tenir un món sostenible

Oliveras i Francesc Granell han ofert una conferència sobre la implantació del neoliberalisme al planeta

Cultura

Publicat el 15/jul/05 per Mariona Surribas

Per fer possible un món sostenible i trencar amb l'actual model econòmic 'desbocat', els països més rics haurien de limitar el creixement del seu PIB. Aquesta és una de les propostes que ha llençat el professor d'Economia Aplicada de la UAB Arcadi Oliveras durant la primera taula rodona de la Universitat Internacional de la Pau, que s'està desenvolupant aquests dies al Centre Borja. Sota el títol de 'La implantació del neoliberalisme arreu del planeta', Oliveras i el catedràtic d'Organitzacions Internacionals de la UB, Francesc Granell, han reflexionat sobre l'economia mundial i les relacions Nord-Sud.

Davant un centenar de persones, el director de la UNIPAU i professor d'Economia Aplicada de la UAB, Arcadi Oliveras, i el catedràtic d'Organitzacions Internacionals de la UB, Francesc Granell, han encetat la primera taula rodona del cicle de conferències que organitza la Universitat Internacional de la Pau al Centre Borja, coincidint amb el seu 20è aniversari.

Oliveras ha fet una reflexió sobre l'economia mundial en l'actualitat, posant de relleu el paper vital que juga el govern d'un país 'subdesenvolupat' en el seu progrés econòmic i social, a banda de la influència que pugui exercir sobre aquest la política econòmica d'un país ric o la influència de les grans multinacionals. Oliveras ha assegurat que 'anem cap a un model econòmic desbocat' i ha proposat que 'seria intel·ligent' fer que el PIB d'un país ric tingués un creixement zero.

Arcadi Oliveras

Anem cap a un model desbocat d'economia. El dia que un ministre d'economia digui que té la pretensió de reduir el creixement del PIB, i que aquest sigui zero, mostrarà la seva intel.ligència. El model d'ara és insostenible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De la seva banda, Francesc Granell ha volgut traslladar una visió més aviat optimista sobre les relacions entre el que s'anomena 'primer món' i 'tercer món'. En aquest sentit ha assegurat que malgrat les grans diferències entre els dos mons, les organitzacions internacionals van prenent consciència progressivament dels problemes econòmics mundials.

Francesc Granell

Malgrat la gran diferència econòmica entre paisos del sud i del nord estem aconseguint poc a poc que els organismes internacionals ,com la OMC, s'interessin més pel tercer món.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Amb aquests dos ponents s'ha obert, aquest divendres, una primera ronda de conferències en les que han intervingut també el sociòleg Joaquim Sempere i Mario López, membre del 'Instituto de la Paz y Conflictos' de la Universitat de Granada.

Recordem que el seminari d'estiu de la UNIPAU s'allargarà fins dimecres a les instal·lacions del Centre Borja, i es clourà amb una conferència del Premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel.