El Museu acull fins el 15 de gener un centenar d'icones bizantines


  • Comparteix:

La mostra permet veure peces dels segles XVIII al XX

La mostra permet veure peces dels segles XVIII al XX

El Museu de Sant Cugat acull fins el 15 de gener l'exposició 'Iconografia Bizantina' que reuneix 100 peces dels segles XVIII al XX. L'alcalde Lluís Recoder ha destacat el gran nivell artístic i històric d'aquesta exposició i ha volgut agrair el gran esforç de tots els qui han fet possible portar-la a terme, especialment el de Joan Josep Brugera, comissari de la mostra.

100 icones bizantines dels segles XVII al XX són les grans protagonistes de l'exposició que es pot veure fins el proper 15 de gener al Museu de Sant Cugat. Concretament, la mostra és composa dues classes d'icones -les populars i les refinades- dels segles XVII, XVIII i XIX, i també del XX, on destaquen 4 peces d'un iconografista grec actual.

Així ho ha explicat el comissari de l'exposició, Joan Josep Bruguera, que ha destacat el treball de restauració a càrrec de Victòria Omedes i ha explicat que es tracta d'un tipus d'art nascut a l'Imperi Bizantí el segle VII i traslladat després a Rússia i als altres països eslaus. El comissari de l'exposició també ha volgut remarcar les diferents particularitats de les icones, el seu fort simbolisme, el gran sentit teològic i com la importància capital dels colors en aquestes obres.

Joan Josep Brugera

Té un gran sentit teològic i l'utilització dels colors té un fort simbolisme. A més, la perspectiva és invertida, convergint tota la imatge cap a l'espectador, al contrari del que és habitual.


Bruguera ha apuntat també que l'art de les icones no ha patit cap transformació important des de l'establiment d'uns cànons iconogràfics i formals de l'època bizantina i que s'han conservat fins ara als països de l'est, amb especial incidència a la Rússia ortodoxa.

De la seva banda, l'alcalde, Lluís Recoder, ha volgut destacar el gran valor històric, artístic i religiós d'aquest exposició, que permet que els santcugatencs gaudir d'unes peces que no es poden veure cada dia. A més, ha destacat especialment el paper de Brugera per haver fet possible els acords que han permès tenir a Sant Cugat aquesta mostra.

Lluís Recoder

És una magnífica exposició amb peces de gran valor i ho devem a la feina del comissari de la mateixa, en Joan Josep Brugera, que ha fet possible l'acord per portar-la aquí i poder gaudir-la fins el 15 de gener.


L'exposició 'Iconografia Bizantina' es podrà veure a Sant Cugat fins el proper 15 de gener quan es traslladarà al Museu de l'Abadia de Montserrat, on s'hi estarà de forma permanent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.