L'Observatori del Deute demana que s'exclogui l'agricultura de l'OMC per impulsar el Tercer Món


  • Comparteix:

El seminari 'OMC: Solució o problema?', organitzat per l'Observatori del Deute en la Globalització, conclou que l'agricultura s'ha d'excloure de l'àmbit competencial de l'Organització Mundial del Comerç per impulsar el desenvolupament dels països del Tercer Món. De la mateixa manera, s'aposta per donar a conèixer els dèficits de l'organisme per sensibilitzar la població.

Un total de 90 persones han assistit, al llarg d'aquest dissabte, a les diferents conferències i debats que s'han celebrat en el marc del Seminari organitzat per l'Observatori del Deute en la Globalització, que enguany s'ha centrat en l'Organització Mundial del Comerç. La investigadora de l'Observatori del Deute i responsable d'Organismes Multilaterals, Iolanda Fresnillo, ha valorat molt positivament el Seminari i ha destacat l'alt nivell de coneixements del públic assistent.

Iolanda Fresnillo

El Seminari ha estat un èxit. El ple ha estat absolut i sent un tema tan concret com aquest no ho esperavem. Tampoc esperàvem que hi hagués tant nivell entre el públic.


Al llarg del matí s'han celebrat dues xerrades. La primera d'elles, sota el títol 'Què és i per a què es va crear l'OMC al 1995?', ha corregut a càrrec de la mateixa Iolanda Fresnillo, La conferència ha tingut dos missatges molt clars. D'una banda, que l'OMC promociona el lliure comerç i, de l'altra, que aquesta organització té una manca de democràcia interna.

La segona conferència, impartida per Gonzalo Bernardos, professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, i Miren Etxezarreta, Catedràtica d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma, ha derivat en un debat entre els dos ponents sobre si el lliure comerç és o no un motor per al desenvolupament.

Les dues darreres conferències s'han centrat en l'agricultura i la liberalització dels serveis. La tercera conferència, que l'ha impartit, Fabrizio Doglotti, un dels membres de la Xarxa de Consum Solidari, s'ha centrat en l'agricultura. La conclusió, consensuada per tot el públic, ha estat que aquest àmbit hauria d'estar exclòs de l'OMC. Segons el Doglotti, els impactes de les polítiques d'aquesta organització sobre l'agricultura són desastrosos i afecten el correcte desenvolupament dels països del Tercer Món.

En el balanç final de la jornada s'ha posat especial èmfasi en la necessitat de donar a conèixer a la societat les mancances i els dèficits de l'OMC, sobretot tenint en compte que el proper mes de desembre tindrà lloc una nova reunió ministerial de l'organisme internacional, aquest cop a Honk Kong. Així ho ha expressat Iolanda Fresnillo.

Iolanda Fresnillo

L'OMC toca qüestions de vital importància per nosaltres i pels estats del sud. No s'hauria de deixar que passi desaparcebuda, S'ha de fer un esforç per denunciar els problemes i proposar alternatives.


Des de l'organització s'ha assegurat que l'any vinent, i per aquestes dates, es tornarà a celebrar un Seminari. Malgrat això, encara no se sap quin serà el tema escollit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.