Antoni Ibáñez, acusat de plagi per l'obra guanyadora del premi Ferrater, diu que 'Litus' busca el seu minut de glòria


  • Comparteix:

L'autor de l'obra 'Una certa penombra' reconeix que ha utilitzat dues frases del 'blog' de Carles Sanosa

L'autor de l'obra 'Una certa penombra' reconeix que ha utilitzat dues frases del 'blog' de Carles Sanosa

El guanyador del quart premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, Antoni Ibáñez, ha estat acusat de plagi per Carles Sanosa, 'Litus', autor d'un 'blog' literari. Ibáñez reconeix que ha utilitzat dues frases de Sanosa a la seva obra, però acusa l'autor del 'blog' de voler-se promocionar a costa de la polèmica. Els organitzadors del premi, l'Ajuntament de Sant Cugat i Edicions 62, confien en la versió del poeta guanyador i asseguren que el recurs del 'collage' és molt habitual entre escriptors.

La polèmica, que va sorgir dels 'blogs' que els dos autors tenen a Internet, ha arribat ja a les pàgines dels diaris. Carles Sanosa, que gestiona un espai electrònic sota el nom de 'Litus', explica que va assabentar-se del suposat plagi durant la VIII Nit de Poesia Sant Cugat, quan Antoni Ibáñez, autor de l'obra 'Una certa penombra' -guanyadora del quart premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater- va pujar a l'escenari per recitar una part del poemari. Carles Sanosa assegura que el fragment, corresponent a la pàgina 33 del llibre, reprodueix literalment un text publicat al seu 'blog'.

Carles Sanosa

Va ser casualitat. Vaig assistir a la Nit de Poesia de Sant Cugat i vaig sentir que l'Antoni Ibáñez recitava un fragment meu. Això em va sorprendre bastant.


De la seva banda, Antoni Ibáñez nega rotundament les acusacions de plagi, tot i que reconeix que al seu llibre hi ha diverses cites ocultes, entre elles dues frases extretes del 'blog' de Carles Sanosa. Ibáñez explica que la seva obra està concebuda com un 'collage' i afegeix que seria impossible incloure anotacions sobre totes les referències que s'hi inclouen. A més, l'autor de l'obra 'Una certa penombra' acusa Carles Sanosa de buscar 'el seu minut de glòria' amb aquesta polèmica.

Antoni Ibáñez

Jo no necessitava aquest merder, però li dono les gràcies perquè ens està beneficiant a tots dos. A mi no em va això. Aquest senyor busca una pega en una petita línia per buscar el seu minut de glòria, encara que sigui una glòria miserable i efímera.


Els organitzadors del premi de poesia Gabriel Ferrater, l'Ajuntament de Sant Cugat i Edicions 62, confien en la versió d'Antoni Ibáñez i neguen que hi hagi res estrany o anòmal en la seva obra. La tinenta d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, diu que les citacions encobertes són habituals i legítimes en un tipus de poesia que, com la del guanyador del premi, es basa en el 'collage'.

Àngels Solé

L'Antoni Ibáñez no enganya. Quan el llegeixes ja veus que utilitza la tècnica del 'collage'. L'ironia és que a ell, que és un poeta poc conegut, li retreuen una cosa molt habitual en poetes molt reconeguts.


Antoni Ibáñez considera que s'ha fet un gra massa sobre aquest tema i subratlla que la seva obra se sosté per si mateixa, al marge de la polèmica. A més, el poeta ha suggerit que si surt al carrer una segona edició del llibre, podria estudiar la possibilitat d'afegir una nota citant el text de Carles Sanosa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.