Els arxius de la Generalitat republicana ja estan dipositats a l'ANC de Sant Cugat


  • Comparteix:

Els documents han arribat a Sant Cugat a les 8 del matí

Els documents han arribat a Sant Cugat a les 8 del matí

Els arxius de la Generalitat republicana ja són a Sant Cugat. Han arribat aquest matí, a les vuit, procedents del Ministeri de Cultura de Madrid després que l'Audiència Nacional autoritzés el seu trasllat la setmana passada. El retorn s'ha fet sense cap tipus d'incidents i tanca un període de seixanta-sis anys d'espera després de la incautació de les tropes franquistes l'any 1939.

Els documents van sortir de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca el dia 19 d'aquest mes i van quedar retinguts en una cambra cuirassada del Ministeri de Cultura, a Madrid, després que l'Audiència Nacional espanyola suspengués cautelarment el retorn a Catalunya a petició de l'Ajuntament salmantí. Finalment però, i després que el passat dijous els magistrats autoritzessin el trasllat, els 'papers' han arribat a l'Arxiu Nacional, a primera hora d'aquest dimarts.

Els documents han estat traslladats fins aquí en diversos vehicles, i ja han estat col·locats als dipòsits de l'ANC que, des del 1995 estaven a punt per rebre aquesta documentació. Concretament, són 500 caixes que contenen els documents pertanyents a la Generalitat Republicana, a l'espera que en els propers mesos es retornin també els documents d'ajuntaments, entitats i particulars.

Aquest serà el cas d'alguns expedients relatius als jutjats d'Igualada i Vilafranca que, tot i que inicialment havien de ser retornats en aquesta primera fase, finalment s'han quedat a Salamanca ja que no ha quedat clar si pertanyien al govern català o a d'altres institucions.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Caterina Mieras, ha remarcat que aquest és un dia molt important per la democràcia i ha tret importància al fet que el trasllat des de Madrid s'hagi fet de nit i sense anunciar-ho.

Caterina Mieras

Comprenc perfectament els criteris de prudència i seguretat que han guiat el Ministeri de Cultura en el trasllat. Segurament jo hagués fet el mateix. Però el més important és que els papers ja estan aquí i la resta és irrellevant.


Mieras ha assegurat que aquest ha estat un èxit col·lectiu de totes les persones que, durant anys han treballat per aconseguir aquesta fita, i ha apuntat que l'acte institucional i la inauguració de l'exposició prevista al Palau Moja tindran lloc en breu, tot i que encara no ha concretat la data.

També l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha manifestat la seva satisfacció per l'arribada, finalment d'aquests documents, assegurant que ha estat un 'moment històric'. Recoder també ha volgut remarcar que el trasllat fins a Sant Cugat s'ha caracteritzat per la normalitat i la discreció, a diferència de la sortida de Salamanca.

Lluís Recoder

L'arribada a Sant Cugat ha estat senzilla i discreta, a diferència de la sortida de Salamanca. Avui es fa justícia, es retornen els arxius als seus propietaris, no es roba res sinó que es retorna el que s'havia sostret.


De la seva banda, el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, s'ha mostrat molt satisfet pel retorn dels arxius de la Generalitat republicana i ha destacat que ja no es podrà parlar mai més de 'papers de Salamanca', sinó d'arxius incautats i retornats a Catalunya.

Josep Maria Sans i Travé

Estic content perquè una reivindicació nacional, democràtica, s'ha acomplert. Ja no són els 'papers de Salamanca', ara és la documentació confiscada i retornada a la Generalitat de Catalunya.


Pel que fa a la Comissió de la Dignitat, també comparteixen l'alegria pel retorn de les 507 caixes amb la documentació de la Generalitat republicana, però lamenten que el trasllat fins a Sant Cugat s'hagi hagut de fer amb 'nocturnitat'. Així ho ha dit un dels membres del secretariat de la Comissió, Josep Altayó.

Josep Altayó

Per una banda, satisfacció. És un pas més en la devolució de la documentació espoliada. Però ens hauria agradat més un trasllat a llum, i no pas d'amagat i amb nocturnitat.


L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha reiterat la voluntat del consistori d'organitzar una festa ciutadana per rebre els arxius de la Generalitat republicana, tot i que de moment no ha avançat els detalls de la celebració.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.