Avui es commemora el 5è aniversari de la mort de Ramon Barnils


  • Comparteix:

La ciutat va retre el seu homenatge al periodista posant el seu nom a un parc i dedicant-li una escultura, obra de Pep Codó

La ciutat va retre el seu homenatge al periodista posant el seu nom a un parc i dedicant-li una escultura, obra de Pep Codó

Avui es compleixen cinc anys de la mort de l'escriptor santcugatenc Ramon Barnils. Autor de llibres i articles, Barnils va esdevenir un referent del periodisme català. El grup de periodistes que porta el seu nom reivindica el santcugatenc com a model d'autoexigència professional i de coherència ideològica.

Ramon Barnils va publicar llibres com a autor i traductor, entre els quals destaca "La torna de la torna", una investigació sobre l'assassinat de Salvador Puig Antich. L'últim llibre seu publicat va ser "Història crítica del Barça". El periodista santcugatenc va publicar articles a 'La Vanguardia', 'El Mundo' i 'El Temps', entre d'altres publicacions.

Tot i això, va ser a la ràdio on va desenvolupar la seva tasca més coneguda pel gran públic. A Catalunya Ràdio va participar, als anys 80, en programes que han marcat una època radiofònica com 'El mínim esforç' o 'El lloro, el mico i el senyor de Puerto Rico', que presentava al costat de Quim Monzó i Jordi Vendrell. També va realitzar col·laboracions a 'L’Internauta' i la tertúlia 'Postres de músic'.

Un dels membres de la Comissió Ciutadana Ramon Barnils, Xavier Fornells, evoca el periodista.

Xavier Fornells

Ramon Barnils és un referent per al periodisme i la catalanitat. No sé si hi haurà algúq que pugui ocupar el seu lloc.


D'altra banda, el setmanari 'El Temps' organitza anualment un premi de periodisme d'investigació amb el nom de l'escriptor. El febrer del 2002, es va constituir el Grup de Periodistes Ramon Barnils prenent el nom de qui consideren referència d’autoexigència professional i de coherència ideològica. Aquest grup es marca com a objectius assolir un model comunicatiu en l'àmbit dels Països Catalans i combatre la censura i l’autocensura dels mitjans de comunicació.

El fons documental del periodista Ramon Barnils es troba a l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, situat al monestir de Poblet. El fons està format per originals d'articles i textos periodístics, narrativa, ficció, cartes i papers privats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.