L'Ajuntament no descarta reclamar els documents de Sant Cugat que estan a Salamanca


  • Comparteix:

Els papers de Salamanca s'ubicarian a l'edifici de l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat

Els papers de Salamanca s'ubicarian a l'edifici de l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat

L'Ajuntament no descarta la possibilitat de reclamar els papers pertanyents a Sant Cugat que es mantenen incautats a l'Archivo de la Guerra Civil de Salamanca. Segons el tinent d'alcalde de Presidència, el retorn dels papers suposaria donar per tancada la ferida oberta per la Guerra Civil i la repressió franquista.

El tinent d'alcalde de Presidència ha format part de la delegació de 150 persones de la Comissió de la Dignitat que van anar a Salamanca a reclamar el retorn dels arxius espoliats per les tropes franquistes. Segons ha explicat Joan Recasens, tot i que el retorn dels arxius és un acte de justícia històrica, el fet que cap representant ni del PP ni del PSOE a Salamanca es dignessin a rebre'ls mostra la manca de voluntat dels dos partits estatals en retornar els documents.

Joan Recasens

S'ha fet un acte carregat de simbolisme i de raó en el qual estavan representades pràcticament totes les forces polítiques catalanes


L'equip de govern estudia reclamar els papers de l'Ajuntament que es mantenen custodiats a l'Archivo de la ciutat castellana. Segons Joan Recasens, el seu retorn té un doble simbolisme per la ciutat, donat que a Sant Cugat és precisament on s'ubica l'Arxiu Nacional de Catalunya, que hauria d'acollir el conjunts dels papers de Salamanca.

Joan Recasens

Sant Cugat té la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya i el lloc on haurien d'estar una bona part dels papers és a casa nostra



Segons Recasens costen de creure les declaracions de Josep Piqué, on no donava per tancat el retorn dels papers. El tinent d'alcalde ha expressat la seva satisfacció per actes com els d'ahir al vespre clamant perquè es retornin els documents als seus legítims propietaris. Es tracta, segons Recasens, d'una oportunitat per tancar definitivament el capítol de la repressió franquista i curar una injustícia històrica. Cal recordar que la Comissió per la Dignitat compta amb el suport d'institucions, partits polítics i particulars com ara Rigoberta Menchú, Federico Mayor Zaragoza o Noam Chomsky. Ahir a la tarda 5 mil persones, segons l'organització, va tornar a clamar a la Plaça del rei de Barcelona pel retorn dels papers i la dignitat a Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.