La Comissió de la Dignitat diu que el ministeri de Cultura infringeix la llei de retorn dels 'papers'


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat considera que el Ministeri de Cultura ha infringit la llei perquè no ha retornat tots el documents previstos en la primera fase del retorn dels 'papers de Salamanca'. En declaracions al magazín 'Sant Cugat a fons' Josep Cruanyes, representant de la Comissió, ha recordat que l'Audiència Nacional ha ratificat la legalitat d'aquest retorn, que es va dur a terme el passat 1 de febrer.

La primera fase de retorn dels 'papers de Salmanca' no s'ha complert d'acord al que estableix la llei de restitució dels documents incautats durant el franquisme. Així ho ha assegurat en declaracions a aquesta emissora, Josep Cruanyes, representat de la Comissió de la Dignitat, que ha recordat que falten lligalls corresponents als jutjat d'Igualada i de Vilafranca del Penedès, i de correspondència privada.

Segons Cruanyes, no hi ha justificació perquè no s'hagi retornat part de la documentació prevista al·legant que no pertany a la Generalitat, ja que són documents judicials i en aquells moments el govern català tenia competències en justícia. A més, Cruanyes ha afegit que l'Audiència Nacional ha ratificat la validesa del que es va pactar aleshores

El portaveu de la Comissió de la Dignitat ha recordat també que l'inventari corresponent a la primera fase del retorn està format per documentació que ja ha estat digitalitzada i microfilmada i que, per tant, està preparada pel seu trasllat a l'Arxiu Nacional de Catalunya ubicat a la nostra ciutat. Escoltem Josep Cruanyes.

Josep Cruanyes

No es van endur tota la documentació d'aquell inventari i van quedar documents dels jutjats de Vilafranca, d'Igualda i correspondència privada.


El representant de la Comissió de la Dignitat ha precisat que la llei fixa una distribució pràctica del trasllat documental que no obeeix a criteris de titularitat pública o privada dels papers. En aquest sentit Cruanyes ha explicat que hi ha documentació pública, del Parlament i de diferents Conselleries, que no s'ha traslladat a l'ANC ja que encara no està digitalitzada i va quedar exclosa de l'inventari primer.

Josep Cruanyes

El fet d'establir dues etapes en el lliurament de documentació no responia a si eren titularitat de la Generalitat sinó a si els papers estaven digitalitzats i microfilmats.


La Comissió de la Dignitat ja ha informat a la Generalitat de la incidència i ha manifestat que continuarà vetllant perquè el retorn de la documentació sigui completa i ajustada a la llei.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.