Sant Cugat recordarà el 'temps de república' amb una exposició a la Casa Aymat


  • Comparteix:

La mostra es podrà veure des del 21 de juny al 12 de novembre

La mostra es podrà veure des del 21 de juny al 12 de novembre

Sota el títol 'Aurora, temps de república, 1931-1939' la Casa Aymat acollirà del 21 de juny al 12 de novembre una exposició sobre aquest període de la història catalana. L'objectiu és acostar als visitants, d'una forma didàctica i entenedora, els fets que es van viure al nostre país i també a la nostra ciutat durant aquella època a partir de nombrosos materials i documentació inèdita.

L'exposició s'emmarca dins els actes de commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la II República però també dins el programa d'activitats de l'Any de la Vila, recreant alguns fets destacats que es van viure a la nostra ciutat. Escoltem la tinenta d'alcalde de Cultura, Àngels Solé.

Àngels Solé

S'inscriu dins dues celebracions: la del 75è aniversari de la proclamació de la II República, i la del conjunt d'actes organitzats pe reflexionar sobre la nostra ciutat. I ens va semblar que valia la pena incidir en aquells aspectes que tenen a veure amb Sant Cugat


La mostra compta amb més de 50 peces originals, documents inèdits, fotografies i audiovisuals. La mostra està dividida en 4 grans blocs que van des dels antecedents de la dictadura de Primo de Rivera fins a la dictadura i l'exili, passant per la proclamació de la República catalana l'abril de 1934, la suspensió de la Generalitat o la guerra civil, i acaba amb un epíleg que vol ser un cant a l'esperança.

Des del punt de vista local, l'exposició permet repassar fets com el conflicte agrari i rabassarie, la inauguració de les Escoles Noves per part de Francesc Macià, el primer campament d'instrucció militar de Pins del Vallès, ubicat al Golf, o l'estada de les Corts republicanes a Sant Cugat. La mostra es completa amb un àudiovisual amb entrevistes a santcugatencs que van viure aquella època, i amb la projecció de la pel·lícula 'Catalunya màrtir'.

Tot aquest material té l'objectiu d'explicar d'una forma didàctica i per a tots els públics, un període de la història força complex. Així ho ha explicat un dels comissaris de l'exposició, l'historiador Xavier Escura.

Xavier Escura

És un període força complex, hi ha molts esdeveniments en molt pocs anys i a més no sempre han quedat ben aclarits. I el que volem és aprofundir però a la vegada explicar-ho d'una forma entenedora i per diferents públics


L'exposició 'Aurora, temps de república, 1931-1939' està comissariada pels historiadors locals Xavier Escura i Josep Maria Figueres i la documentació ha anat a càrrec del també historiador Josep Lluís Martín.

La iniciativa té un cost total de 62.000 euros, dels quals el Museu d'Història de Catalunya n'ha aportat 18.000 i la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona 17.000 euros més. L'exposició ha comptat també amb el suport del Diari de Sant Cugat i amb la col·laboració de l'Arxiu Nacional de Catalunya, que ha aportat documentació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.