El pensament pacifista de Freud obre el IV seminari de la Unipau


  • Comparteix:

La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) conclou el seu quart seminari monogràfic proclamant que la paraula, el perdó i la justícia són tres elements imprescindibles per a la resolució de conflictes. Durant tot el cap de setmana el Centre Borja ha acollit les reflexions sobre els elements pacifistes de tres pensaments del segle XX la psicoanàlisi, el marxisme i l'humanisme religiós.

El pensament per la pau des d'una vessant política, personal i moral han estat els tres eixos centrals del seminari. Des de la Unipau han explicat que l'objectiu del quart seminari és plasmar la transversalitat del pacifisme que passa pels tres àmbits fonamentals de la presona. Un exemple d'això és, segons el col·laborador de la Universitat José Maria Perceval, el compromís per la pau que passa per l'esfera personal, política i moral.

José Maria Perceval

Els tres pensaments polítics són molt clars. El Marxisme des d'un punt de vista polític, el psiconàlisi parla de la qüestió personal i el l'humanisme religiós, moral.


El pensament pacifista del psicoanalista Sigmund Freud ha centrat la primera sessió d'aquest dissabte. Després de fer un breu repàs de l'obra del pensador alemany, la psicòloga Dolors Renau ha assegurat que amb el descobriment de la psicoanàlisi, Freud va inventar també la cura a 'través de la paraula' gràcies al principi de sublimació. Aquest principi consisteix en transformar l'instint humà.

Dolors Renau

Es tracta que l'intint de vida pugui més que el de la mort. Freud al descobrir el mecansime de sublimació permet entendre millor com les energies que venen de l'instint es poden transformar.


La tarda de dissabte ha estat el torn de la reflexió política des d'una perspectiva marxista a càrrec del professor Francisco Fernádez Buey. L'acadèmic no ha dubtat a proclamar que no existeix cap principi pacifista en els diferents tipus de marxisme. El matí de diumenge, el teòleg Francesc Torralba ha defensat que les religions són grans motors de pacificació. Així, segons Torralba, els grans pacifistes com Ghandi, Luter King o Desmond Tutu eren persones profundament religioses.

Francesc Torralba

En les religions hi ha potencial de pacificació extraodinari. Aixó es manifesta en dos principis presents a les grans religions: el perdó i la justícia.


Torralba ha explicat que la justícia ha d'imperar en els seus tres nivells, el que fa referència a la persona, a la institució i al sistema. Citant una frase del Papa Pau VI sobre 'la pau és obra de la justícia', el filòsof ha afegit que 'el perdó', entès com a procés de reconciliació, és un altre element imprescindible per aconseguir la pau al món.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.