Borja de Riquer signa un document contra 'la intoxicació' de la llei de memòria històrica


  • Comparteix:

L'historiador santcugatenc, Borja de Riquer, signa un document amb una trentena d'historiadors catalans vol aportar 'rigor' i acabar amb la 'intoxicació política' al debat al voltant de la llei de memòria històrica. La intenció és recordar que el franquisme va institucionalitzar la violència i la repressió, així com evitar que es reescrigui el passat. El text es farà arribar a historiadors espanyols perquè el signin.

El document ha sorgit del debat 'Violència, repressió i justícia a Catalunya (1936-1975)' celebrat a la Fundació Carles Pi i Sunyer. El debat ha posat de relleu el consens existent entre els catedràtics participants en les causes que van portar a la Guerra Civil, davant algunes tesis que les posen en qüestió.

Riquer indica les coincidències d'aquestes tesis amb la historiografia franquista.

Borja de Riquer

Darrerament, han aparegut argumentacions de pseudohistoriadors que condemnen el règim republicà per justificar l'aixecament militar de 1936.


En referència a la llei de memòria històrica, Riquer creu que és un tema polític i que fins ara és una qüestió que s'ha tancat en fals. En aquest sentit, el catedràtic posa com a exemple el cas alemany, on totes les sentències judicials dictades per tribunals de l'Alemanya Nazi o de la Republica Democràtica d'Alemanya han estat anul·lades. Aquest fet el compara amb l'intent frustrat de revisió de la sentència a Salvador Puig Antich.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.