Porcel afirma que el catalanisme té un plantejament obsolet durant la tercera Nit Literària d'Òmnium


  • Comparteix:

El catalanisme té actualment un plantejament polític obsolet. Així s'ha expressat Baltasar Porcel durant el discurs principal de la tercera edició de la Nit Literària d'Òmnium Cultural. Uns 25 escriptors santcugatencs han assistit a la cita, que es consolida un any més com la gran festa de les lletres santcugatenques. La trobada ha tingut lloc aquest dijous al vespre al restaurant La Masia.

Porcel ha confessat que li havien demanat que oferís als assistents el discurs de clausura de la Fira de Fankfurt, on defensava la pluralitat en la creació literària. Però el guanyador del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes ha preferit perfilar el que ell considera 'la nova realitat peninsular que s'està construint', on l'Estat espanyol té un plantejament molt fort que no inclou la llengua ni la cultura catalanes.

En aquest marc, Porcel ha criticat durament una declaracions de Mariano Rajoy, on assegurava que el català no formava part d'Espanya. Una afirmació que Porcel considera més separatista que qualsevol moviment independentista català.

Per aquests motius, Porcel ha assegurat que en aquest nou país els catalans 'tornem a ser un grup resistent en un ambient hostil'. A més, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes considera que el plantejament polític del catalanisme està obsolet.

Baltasar Porcel

Crec que el plantejament polític del catalanisme és obsolet. Espanya ara té un plantejament astronòmic. El que va dir Mariano Rajoy correspon a una nova realitat peninsular.


Durant la celebració també s'han lliurat els guardons del Premi de Narrativa Històrica Breu, a càrrec del president local d'Òmnium Cultural, Joan Franquesa. El president de la delegació local ha destacat el paper vertebrador de la cultura d'Òmnium a Sant Cugat.

Joan Franquesa

Trobar-nos tots avui parlant de cultura i de país és un dels objectius d'Òmnium. Calia vertebrar el món cultural.


El president d'Òmnium, Jordi Porta, ha assegurat que ha Sant Cugat hi ha una 'densitat cultural' molt superior a la mitjana catalana. Una realitat cultural que també ha destacat l'alcalde, Lluís Recoder.

Lluís Recoder

A Sant Cugat hi ha un interès real per la cultura.


Els assistents han pogut gaudir d'una exposició amb els llibres dels autors santcugatencs que han publicat durant els darrers dos anys i d'una mostra amb totes les obres de Porcel.

L'entitat ha culminat amb èxit per tercera vegada aquesta trobada d'escriptors santcugatencs en una jornada on també s'han homenatjat els socis més antics d'Òmnium a Sant Cugat. La cita ha tingut lloc aquest dijous al vespre al restaurant La Masia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.