S'anuncia en el debat de RSC que el govern reconeix la propietat dels 'Papers de Salamanca'


  • Comparteix:

Per primera vegada, el govern espanyol ha reconegut implícitament els propietaris legítims d'alguns dels documents que es mantenen incautats a l'Arxiu de Salamanca. La Comissió de la Dignitat, que demana el retorn dels documents espoliats per les tropes franquistes, ha fet aquest anunci durant el debat de Ràdio Sant Cugat sobre els 'Papers de Salamanca'.

El debat s'ha celebrat a la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya, on hauria de retornar bona part dels documents segrestats. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Enric Borràs, ha explicat que per primera vegada, i en resposta als centenars d'implicats per l'espoliació, el ministeri de la Presidència reconeix el CATSI com a titular dels documents que es mantenen a Salamanca sota pany i clau:

Enric Borràs

Per primera vegada en molt de temps l'Estat espanyol reconeix la propietat dels documents


Durant la taula rodona, Odina Capo, filla d'un metge naturista a qui van incautar tota la informació de la seva consulta, ha explicat que les revenges personals van ser l'autèntic origen de moltes espoliacions.
Per la seva part, el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, ha subratllat la transcendència històrica de molts dels documents incautats. Sans Travé ha explicat que la pretesa 'unitat d'arxiu' del fons de Salamanca es limita als 3 milions de fitxes incriminatòries que va elaborar el règim franquista, però no als diferents fons incautats. El director de l'ANC ha afegit que molts documents no tenen res a veure amb la guerra civil.

Josep Maria Sans Travé

L'Arxiu de Salamanca no és l'arxiu de la Guerra Civil sinó l'arxiu de la repressió franquista


L'advocat defensor d'alguns dels particulars afectats per l'espoliació franquista, Josep Cruanyes, defensa que un estat de dret no pot retenir una documentació que va ser presa per la força de les armes, i per tant, per mitjans antidemocràtics. Cruanyes ha ratificat que els documents incautats s'han utilitzat fins als anys 70 amb un propòsit purament repressiu contra persones presumptament afins a la República.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.