Jaume Cabré exposa la seva visió sobre la postguerra espanyola


Temes relacionats

Jordi Coca explica la postguerra a través dels ulls del protagonista de 'Sota la pols' (30/mai/08)

Plàcid Garcia Planes: 'La guerra es pot arribar a veure a la postguerra' (22/mai/08)


  • Comparteix:

'La sensació de molta gent és que uns van pagar els disbarats de la guerra i que els altres encara no ho han fet'. Així s'ha expressat l'escriptor Jaume Cabré en la darrera conferència del cicle 'El temps del pa negre' que ha organitzat Òmnium Cultural juntament amb el Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat. Cabré ha explicat el temps de postguerra a través de 'Les veus del Pamano', novel·la que té com a punt de partida el 1943.

L'escriptor barceloní ha fet especial incidència en el fet que ara s'estan escrivint molts llibres sobre la postguerra per part de gent que no va viure de primera mà la guerra civil, com és el cas, ha recordat, de Jordi Coca, l'anterior convidat del cicle, o de Carme Riera.

Cabré considera que aquest fet s'està produint per alguna raó, encara que no arriba a descobrir la resposta. Una possible explicació seria, segons l'escriptor, que és un periode que encara no s'ha tancat.

Jaume Cabré

Vol dir que les coses no estan ben tancades. S'ha fet una transició on els vencedors no han pagat cap preu.



A 'Les veus del Pamano' hi destaquen reflexions sobre el poder sense escrúpols, sobre la història que escriuen els vencedors i també sobre la necessitat de mantenir intacte la memòria en temps turbulents.

La conferència de Jaume Cabré, titulada 'La universalitat d'un fet local', ha estat la darrera del cicle dedicat a la postguerra sota el nom 'El temps del pa negre' i que s'han fet a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Jaume Cabré ha rebut cinc vegades el premi Crítica 'Serra d'Or', tres vegades el premi de la Crítica Catalana, la Lletra d'Or i molts altres premis com el Sant Jordi, el Prudenci Bertrana o el Joan Crexells. L'any 2003 se li va concedir el premi dels escriptors catalans a la trajectòria literària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.