El Museu inicia un cicle de conferències sobre l'Abat Oliba i Jaume I


  • Comparteix:

Interior del Museu de Sant Cugat

Interior del Museu de Sant Cugat

El mil·lenari de l'elecció de l'Abat Oliba de Cerdanya com a abat de Sant Miquel de Cuixà i Santa Maria Ripoll i els 800 anys del naixement de Jaume I centraran un cicle de conferències que organitza l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. El museu de la ciutat acollirà a partir de dimecres i fins a mitjans de desembre un total de quatre conferències sobre aquests dos personatges de la història catalana.

L'any 1008 el monjo Oliba va ser escollit abat de Cuixà i de Ripoll i, uns anys més tard, bisbe de Vic. Els lligams entre Església i poder el van permetre exercir una forta influència en l'època de la creació de la Catalunya feudal. Aquesta part de la vida de l'Abat Oliba és la que centrarà les dues xerrades del cicle sobre aquest personatge.

La primera anirà a càrrec del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ramon Martí, que parlarà de la pau i treva de Déu en la vida de l'Abat Oliba. El dimecres 26 de novembre serà el torn del professor de la Universitat de Girona, Gerardo Boto, que farà una conferència sota el títol de 'Cultura escrita i cultura arquitectònica religiosa'.

Sobre la vida de Jaume I les xerrades començaran el dimecres 3 de novembre amb el professor de la Universitat de Barcelona (UB), Antoni Riera que oferirà una xerrada sobre les causes i conseqüències de l'expansió territorial d'aquest personatge. De la seva banda el també professor de la UB Ernest Belenguer serà l'encarregat de posar el punt final al cicle de conferències el dijous 11 de desembre amb una xerrada que portarà per títol 'Noblesa, ciutats i eines de govern al regnat de Jaume I'.

El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha explicat a Cugat.cat per què és important commemorar la vida d'aquests personatges històrics.

Xavier Escura

Són unes d'aquelles commemoracions que no podien deixar al marge.





Totes les conferències es faran al Museu de Sant Cugat a les vuit del vespre. L'entrada és gratuïta.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Trobo molt be aquestes conferències sobre l´Abat Oliba,peró per qué no s´ha pensat i que fora molt interessant des de la vessant monàstica una conferència a càrrec de l´actual Superior del Monestir de Cuixà? La oferta la varem fer

una amiga de St.Michel de Cuixà. Enviat el 19/nov/08


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.