Mor l'escriptor i periodista resident a Valldoreix Baltasar Porcel


Temes relacionats

La UAB premia la trajectòria periodística de Baltasar Porcel (28/abr/09)

Baltasar Porcel explica la història dels xuetes davant de mig centenar de persones (20/mar/09)

Baltasar Porcel, al jurat del Premi Sant Joan Caixa Sabadell (11/mar/09)

Baltasar Porcel explica la seva nova novel·la, 'Cada castell i totes les ombres' (23/oct/08)

Baltasar Porcel rep el 28è Premi Sant Joan Caixa Sabadell (18/jun/08)

Baltasar Porcel guanya el Premi Sant Joan (13/jun/08)

Porcel, Medalla d'Or al Mèrit Artístic de Barcelona ( 2/abr/08)

Baltasar Porcel, premiat amb la medalla d'or al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona (16/gen/08)


  • Comparteix:

L'escriptor i periodista resident a Valldoreix Baltasar Porcel ha mort aquest dimecres a l'edat de 72 anys. Mallorquí de naixement, Porcel ha viscut molts anys a la ciutat. El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2007 no ha pogut superar un càncer que els últims dies el va obligar a ingressar a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Considerat una de les plomes més esmolades de l'època contemporània, Baltasar Porcel va néixer a Andratx, Mallorca, el 14 de març de 1937. Porcel, considerat un autor fonamental de la literatura catalana, és autor d'una extensa obra, de la qual sobresurten les seves novel·les, entre elles 'Cavalls cap a la fosca', 'Les primaveres i les tardors', 'El cor del senglar' o 'L'Emperador o l'ull del vent', encara que també ha publicat llibres de viatges, assajos, entrevistes i fins i tot peces teatrals.

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Porcel va rebre reconeixements i premis de totes bandes. A l'abril d'aquest any aconseguia la Ploma d'Or de Periodisme que atorga el departament de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'any passat, va guanyar el 28è Premi Sant Joan Caixa Sabadell de novel·la, el tercer més ben dotat de les lletres catalanes, amb 'Cada castell i totes les ombres'.

Fa un any, el també periodista es va endur la Medalla d'Or al Mèrit Artístic que concedeix l'Ajuntament de Barcelona per 'la seva obra literària, el seu estil periodístic i la seva reivindicació cultural'.

A Sant Cugat, Porcel va participar activament en la darrera edició de la Setmana del Llibre i va ser el protagonista de la Nit Literària d'Òmnium Cultural fa dos anys.

La ciutat de Sant Cugat ha mostrat el condol de la mà de l'alcalde. Lluís Recoder ha destacat la projecció universal de la seva obra i el seu arrelament a la ciutat.

El món literari santcugatenc també s'ha sumat al dol per la desaparició de Porcel. La poetessa Marta Pessarrodona, amiga personal de l'autor mallorquí, ha lamentat el seu traspàs i ha destacat la seva qualitat com a narrador. El periodista i escriptor Víctor Alexandre també n'ha destacat la qualitat de la seva obra que, segons el seu parer, l'hauria fet mereixedor d'optar al premi Nobel de literatura.



  • Comparteix:

COMENTARIS

El meu mes sentit condol per la mort d´un gran escriptor.Que descansi en Pau

Una aimant de la Cultura. Enviat el 2/jul/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.