La Unió, una solució a tres bandes


Temes relacionats

La crisi de la Unió va esclatar amb l'embargament de l'entitat (29/jul/10)


  • Comparteix:

El teatre la Unió, en una imatge d'arxiu

El teatre la Unió, en una imatge d'arxiu

Promusa construirà pisos de protecció oficial als terrenys de la Unió Santcugatenca. És una de les mesures plantejades per solucionar la crisi financera que travessa l'entitat, amb un deute valorat en 160.000 euros. L'Ajuntament, la Generalitat i l'entitat han iniciat les converses per consensuar un paquet de mesures que acabin amb els números vermells de la Unió. També es planteja l'atorgament d'ajuts des de la Generalitat i l'entrada de tècnics de l'àrea de Cultura en el disseny de l'activitat cultural de l'ens.

La reunió ha estat a tres bandes. El paquet de mesures per fer front a la crisi financera de la Unió s'ha consensuat entre el tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, el subdirector de Planificació d'equipaments culturals de la Generalitat, Oriol Picas, i diversos membres de la Unió Santcugatenca, inclòs el seu president, Pere Marín.

L'Ajuntament ha proposat utilitzar terrenys de la Unió Santcugatenca per construir-hi pisos de protecció oficial a través de l'empresa pública Promusa. La mesura es traduiria, d'una banda, en una injecció de liquiditat per a l'entitat santcugatenca, que es troba en números vermells. Però, de l'altra, la construcció de pisos reduirà a la meitat les instal·lacions de la Unió, que conservarà el teatre, la sala Clavé i el local de restauració. En l'àmbit cultural, l'aportació de l'Ajuntament no suposa una intervenció segons ha explicat Xavier Escura a Cugat.cat.

Xavier Escura

No es tracta d'una intervenció. Es tracta de crear un ens on es representi l'entitat i l'administració per trobar la viabilitat.



El president de la Unió Santcugatenca, Pere Marín, ha elogiat el paper de les administracions públiques en el procés, però assegura que encara han d'avaluar a fons la proposta.

Pere Marín

S'ha de fer l'estudi i hem de saber què rebrà la Unió. Després ho hem d'aprovar per assamblea.




La Unió també ha adquirit compromisos. L'entitat centenària haurà de lliurar al consistori i a la Generalitat els resultats d'una auditoria que analitzi la gestió entre 2004 i 2008. A més, la junta de la Unió ha acceptat encarregar una radiografia que analitzi en detall la situació actual de l'ens. En concret, el paquet de mesures haurà de ser aprovat per una assemblea extraordinària de l'entitat, que es reunirà a partir de setembre.

El paper de la Generalitat es materialitzarà en ajuts el 2011, que concedirà a través del Centre de Promoció Popular i Tradicional Catalana. Segons el comunicat oficial, l'acord també permetria vincular la tasca de la Unió amb el de la resta d'entitats santcugatenques.

La reunió d'aquesta setmana entre les tres parts és només el punt de partida i queden sobre la taula aspectes com el tipus d'ens que sorgeixi del procés, ja sigui una fundació, un consorci o un ens de cogestió.

El paquet de mesures pretén acabar amb la crisi financera que pateix la Unió Santcugatenca. El deute puja a 160.000 euros i cap entitat financera va acceptar afrontar-lo en el seu moment. En relació als comptes, Pere Marín ha assegurat a Cugat.cat que en el darrer exercici s'han generat beneficis per primera vegada en els últims anys. L'actual president de la Unió veu viable fer front al deute adquirit en només quatre o cinc anys i anuncia que la programació habitual del teatre es restablirà a partir de setembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.