Jordi-Pere Cerdà, un poeta arrelat a la seva terra


Temes relacionats

Jordi-Pere Cerdà: 'Em plau ser el poeta d'honor del 10è Festival de Poesia de Sant Cugat' (26/jul/10)

Jordi-Pere Cerdà, poeta d'honor de la 10a edició del Festival de Poesia (20/jul/10)


  • Comparteix:

El poeta d'honor del Festival de Poesia d'enguany és Jordi-Pere Cerdà, pseudònim d'Antoni Cayrol. El poeta de la Cerdanya ha estat promotor de la cultura catalana a la Catalunya Nord durant tota la seva vida. Dramaturg, narrador i activista cultural, les creacions literàries de Cerdà sempre tenen com a temàtica de fons la seva terra. La seva trajectòria li ha valgut diversos premis, entre ells la Creu de Sant Jordi i el premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Jordi-Pere Cerdà va néixer l'any 1920 a Sallagosa, a l'Alta Cerdanya. En plena regressió del català al Rosselló, Cerdà construeix la seva llengua de forma autodidacta basant-se en les seves vivències diàries. Ho ha explicat l'autor en una entrevista a Cugat.cat

Jordi-Pere Cerdà

Em vaig trobar amb ganes d'escriure el català sense cap llibre o guia que em pogués donar un camí. Vaig haver de fabricar la meva poesia.



Durant la segona Guerra Mundial, Cerdà comença a escriure poesia i teatre però no publica fins l'any 1950. Cerdà ha conreat diversos gèneres, mantenint sempre la seva terra com a rerefons. Durant tota la seva vida ha lluitat per la pervivència de la cultura autòctona de la Catalunya Nord, i per aquesta raó és fundador del Grup Rossellonès d'Estudis Catalans.

De la seva obra cal destacar la poesia de 'La guatlla i la garba' (1950) i 'Suite cerdana' (2003). En narrativa, Cerdà ha rebut diversos guardons com el Premi de la Crítica Serra d'Or per 'Col·locació de personatges en un jardí tancat' (1984) o el Premi Nacional de Literatura per la novel·la 'Passos estrets per terres altes' (1984). També ha estat guardonat amb el Premi de Literatura de la Generalitat per 'Poesia Completa' (1988).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.