La Comissió de la Dignitat denunciarà l'Estat a l'ONU si no retorna tots els papers de Salamanca


Temes relacionats

La 4a 'Nit de la Memòria' vol reivindicar el retorn dels 'Papers de Salamanca' a l'ANC (30/jun/11)

La Comissió de la Dignitat exigeix a la Ministra de Cultura el retorn urgent dels 'Papers' pendents (11/mar/11)


  • Comparteix:

Comissió de la Dignitat posa finals d'any com a data límit / imatge: arxiu

Comissió de la Dignitat posa finals d'any com a data límit / imatge: arxiu

La Comissió de la Dignitat denunciarà l'Estat espanyol a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) si a finals d'any no ha retornat tots els papers de Salamanca. La part dels documents que s'han retornat al llarg dels darrers cinc anys estan a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a la nostra ciutat. En paral·lel, el conseller de Cultura remarca que 'el dia que arribi la documentació des de Salamanca serà un dia de reconeixement a la nostra cultura i la nostra història'.

En un manifest que s'ha lliurat a la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, l'associació considera 'inexplicable' que en cinc anys i mig encara quedin documents per retornar i que no hi ha motius per retardar més aquesta devolució. Si no es compleix el termini, la Comissió de la Dignitat amenaça l'Estat de denunciar-lo a entitats internacionals com l'ONU i la Unesco, per incompliment de la llei.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, considera que si expira el termini, l'Estat espanyol 'haurà de passar vergonya davant dels organismes internacionals culturals'. Cruanyes ha explicat a Cugat.cat que l'endarreriment del procés es deu al ministeri de Cultura.

Pep Cruanyes

Tot el procés ha estat molt lent. El ministeri l'ha entorpit al·legant raons tècniques i reclamant informes per demostrar obvietats.


L'associació es va crear amb la finalitat d'impulsar i supervisar el retorn dels documents confiscats per les forces franquistes durant la Guerra Civil i traslladats a l'arxiu de Salamanca. Entre el material que encara no s'ha retornat hi ha documentació privada de partits i sindicats, correspondència de particulars i cartells de propaganda produïts a Catalunya durant la guerra, entre d'altres papers.

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha mostrat convençut que els papers de Salamanca arribaran aviat a Catalunya i que la ministra espanyola respectarà els terminis establerts per al retorn.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.