L'Arxiu Nacional de Catalunya, a l'espera de rebre el fons pendent de Josep Benet


Temes relacionats

Mor Josep Benet a Sant Cugat (25/mar/08)

El director de l'ANC, que acull l'obra de Benet, destaca el seu mestratge en els polítics (25/mar/08)


  • Comparteix:

Josep Benet en una imatge d'arxiu

Josep Benet en una imatge d'arxiu

La Generalitat està encara pendent de rebre part del llegat del polític i historiador Josep Benet, mort fa quatre anys a la nostra ciutat, segons ha avançat el diari 'El País'. Benet va donar en vida part de la seva documentació perquè fos conservada a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), situat a Sant Cugat, i al Centre d'Història Contemporània de Catalunya. Per aquesta donació, la seva família rep 89.000 euros l'any per part de la Generalitat, tot i que una part del seu llegat encara no s'ha lliurat.

L'historiador i polític Josep Benet va acordar el 2000 una pensió vitalícia per la seva documentació, que aniria destinada a la biblioteca del Centre d'Història Contemporània de Catalunya i a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), situat a Sant Cugat. Tot i que la Generalitat ha complert amb el pagament de la pensió, que ascendeix a 89.000 euros l'any i que ha passat a la seva vídua després de la mort de Benet, alguns dels documents encara resten a casa de la dona de Benet.

Josep Benet va pactar el lliurament del seu fons bibliogràfic i documental, i la seva producció intel·lectual, pel qual ja s'ha pagat un milió d'euros. Tot i així, l'entrega no ha estat completa i hi ha documents que encara no estan a disposició de la Generalitat, segons ha avançat 'El País'. Així, la dona de Benet encara disposa de documentació i uns 12.000 llibres del polític i historiador.

La part bibliogràfica de la documentació està composta per uns 18.000 volums, dels quals només 6.000 han arribat a la biblioteca del Centre d'Història Contemporània de Catalunya. D'altra banda, l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ha d'acollir la documentació personal de Benet, de la qual només conserva fins ara 50 metres lineals d'arxius a l'espera de rebre la resta del fons.

'El País' assegura que, tot i existir documentació pendent d'entrega, la Generalitat no ha reclamat la resta del llegat i segueix pagant la pensió a la vídua.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.