Premis Gabriel Ferrater: 10 anys d'història


  • Comparteix:

Acte de presentació de l'any passat

Acte de presentació de l'any passat

Aquest dijous es coneixerà el relleu a Jaume Subirana, darrer guanyador del darrer Premi de Poesia Gabriel Ferrater, quan es compleixen 10 anys de la concessió d'aquest reconeixement. Jaume Subirana és el darrer poeta que ha rebut un reconeixement que també ha distingit els poetes Albert Balasch, Adrià Targa o Albert Roig, entre d'altres. El guanyador es coneixerà aquest dijous en un acte al vestíbul del Teatre-Auditori a partir de les vuit del vespre.

El primer guanyador del Premi de Poesia a la Memòria de Gabriel Ferrater va ser el barceloní Marc Romera amb 'La pau del cranc'. El relleu li agafava Yannick Garcia que, des d'Amposta, presentava 'De dalt i de baix'. A l'edició de 2004, el premi requeia de nou a la Ciutat Comtal amb 'Mamut' d'Enric Virgili.

Les edicions de 2005 i 2006 portaven el reconeixement fins a Lleida, premiant Antoni Ibáñez per 'Una certa penombra' i Dolors Miquel per 'Missa pagesa'. Miquel ha estat l'única dona en la història del premi que s'ha emportat el Gabriel Ferrater de poesia. Un tortosí, Albert Roig, aconseguia la distinció l'any següent per 'A l'encesa'.

L'edició de 2008 va ser especialment significativa perquè, per primera vegada, el Premi de Poesia Gabriel Ferrater quedava desert. El jurat va prendre aquesta decisió perquè cap del mig centenar d'obres presentades reunia les condicions necessàries per ser premiada.

El barceloní Albert Balasch va ser el guanyador de la 8a edició del premi per l'obra 'La caça de l'home'. El tarragoní Adrià Targa va guanyar la 9a edició del certamen amb 'Boques en calma', convertint-se en el guanyador més jove del premi amb 22 anys.

Jaume Subirana, amb 'Una pedra sura', és l'últim guanyador del Premi de Poesia Gabriel Ferrater. Subirana, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), també va ser director de la Institució de les Lletres Catalanes entre el 2004 i el 2006.

La mitjana d'edat dels premiats, l'any que van rebre el premi, és de 37 anys. Cap poeta santcugatenc ha figurat, de moment, a la llista de guanyadors del Premi de Poesia Gabriel Ferrater.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.