Cugat.cat repassa l'última visita d'Emili Teixidor a Sant Cugat


Temes relacionats

Emili Teixidor: 'Hem de fomentar la lectura per una qüestió de salut intel·lectual' (29/mai/12)


  • Comparteix:

El món cultural santcugatenc ha glosat a Cugat.cat la figura de l'escriptor i pedagog Emili Teixidor, que ha mort aquest dimarts als 78 anys després d'una llarga malaltia. Marta Pessarrodona, Òmnium Cultural i Amics de Pedra i Sang han subratllat la contribució de Teixidor a la llengua i literatura catalana. L'autor de 'L'ocell de foc' i 'Pa negre' havia visitat Sant Cugat fa tres setmanes per participar al cicle de conferències 'Tertúlia amb amics', que organitza l'associació Amics de Pedra i Sang. Cugat.cat recull en aquest vídeo l'última visita de Teixidor a Sant Cugat, fa tot just tres setmanes.

Amb motiu del cicle 'Tertúlia amb amics', Teixidor va protagonitzar una concorreguda conferència a El Mesón on va fer una crida perquè la gent s'endinsés al món de la lectura. En declaracions a Cugat.cat, el pedagog osonenc va defensar que llegir 'allarga el cervell de la mateixa manera que la bicicleta allarga les cames'.

Emili Teixidor

Hem de llegir de la mateixa manera que dediquem una estona a fer esport. Cal llegir per mantenir-se en forma intel·lectualment.


A la xerrada a Sant Cugat, Teixidor també va defensar que si les autoritats coneguessin els beneficis reals que comporta la lectura dedicarien més diners a fomentar-la i 'haurien de destinar menys pressupost a la sanitat'. Teixidor va exposar que falta producció cultural catalana i va lamentar que Catalunya 'hagi de cercar la intel·ligència a l'exterior'.

Diverses personalitats del món cultural local han repassat a Cugat.cat la figura i trajectòria de Teixidor. L'escriptora santcugatenca Marta Pessarrodona, membre del jurat del Premi Sant Jordi que va rebre Teixidor per 'El llibre de les mosques', creu que l'escriptor ha deixat un dels grans èxits de literatura catalana amb 'Pa negre'.

Marta Pessarrodona

'Pa Negre' és la seva obra més important, un llibre que incorpora molta història personal.


La presidenta d'Amics de Pedra i Sang, Dolors Vilarasau, ha destacat que són moltes les generacions que han après a llegir amb els contes d'Emili Teixidor. Vilarasau ha subratllat que la xerrada que l'escriptor va oferir a 'Tertúlia amb amics' va ser una classe magistral.

Dolors Vilarasau

A part dels coneixements que tenia va ser mestre durant molts anys. Ens va explicar que quan un alumne deixa l'escola se li ha de regalar un llibre, perquè és com si s'endués la biblioteca a casa.


La presidenta d'Òmnium Cultural, Maria Rosa Caballé, també ha recordat Teixidor en el marc del cicle de literatura de posguerra 'El temps del pa negre' que l'entitat va organitzar amb els Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat. Caballé ha destacat la riquesa de vocabulari que conté l'obra de l'autor de Roda de Ter.

Maria Rosa Caballé

Era un gran escriptor. Tenia un domini de la llengua que només pot tenir algú que és de poble.


Emili Teixidor va néixer a Roda de Ter, població que el va reunir amb un dels seus grans amics, el poeta Miquel Martí i Pol. Va ser a finals dels 60 quan Teixidor va iniciar la seva producció literària, omplint un buit en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil catalana. Col·laborador en diferents mitjans de comunicació, també va escriure guions per a ràdio i televisió.

L'autor, un dels més traduïts en llengua catalana, va rebre nombrosos premis com la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cultura, per 'Pa negre'. Altres reconeixements són el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, el Premi Crítica Serra d'Or i el Sant Jordi de novel·la, entre d'altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.