El CRBMC de Valldoreix analitzarà tres frontals del Museu Episcopal de Vic

Examen d'un dels frontals amb reflectografia d'infraroigs / Font: Departament de Cultura

Cultura

Publicat el 5/jul/12 per Anna Pérez

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, estudiarà tres taules romàniques per saber més sobre l'ofici i personalitat del pintor medieval. L'altar de Santa Maria de Lluçà i els frontals de Sant Vicenç d'Espinelves i Sant Martí de Puigbò són les tres peces cedides pel Museu Episcopal de Vic (MEV) dins d'un projecte d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

A partir d'aquest divendres s'estudiaran la tècnica i els materials aplicats en tres peces del romànic català conservades al MEV per tal d'aprofundir en els coneixements tècnics dels seus autors, a més de determinar l'estat de conservació de les obres en qüestió. Les instal·lacions del CRBMC de Valldoreix realitzaran diverses proves d'anàlisi que aniran des de la microscòpia òptica i electrònica fins a la reflectografia d'infrarojos, la radiografia i la cromatografia.

L'estudi arriba en un context de crisi ja que fa un mes i mig el bisbat de Vic, l'Ajuntament d'aquesta ciutat i el departament de Cultura van haver d'iniciar la negociació d'un acord per a la gestió del MEV i del Museu de l'Art de la Pell de Vic, el qual ha tancat temporalment fins que no es produeixi el conveni que garanteixi el seu finançament. El MEV, que continua obert, ha salvaguardat el patrimoni cultural català des de la seva inauguració l'any 1891, posant especial èmfasi en la conservació, investigació i difusió del seu fons en pintura i escultura romàniques i gòtiques.