Sant Cugat recorda els seus orígens amb una commemoració del màrtir Cugat


  • Comparteix:

Moment del ball del grup Mediterrània

Moment del ball del grup Mediterrània

El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Blai Blanquer, ha lamentat que la commemoració de la figura del màrtir Sant Cugat no sigui una tradició arrelada a la nostra ciutat. Segons Blanquer, el principal fet de la falta de tradició es deu a la falta d'una biografia versemblant del màrtir. Aquest divendres s'ha celebrat la diada de Sant Cugat amb una missa i una ofrena al màrtir que ha estat acompanyada per la Moixiganga del grup Mediterrània que ha omplert el Claustre del Monestir.

La celebració de la diada del màrtir Sant Cugat ha començat amb una missa que s'ha oficiat a les vuit del vespre d'aquest divendres i ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Xavier Escura, i el regidor de Relacions Institucionals, Francesc Carol.

El rector de la parròquia, Blai Blanquer, ha lamentat a Cugat.cat que la tradició s'està perdent perquè no es compta amb una biografia fidedigna del màrtir. Tot i així, Blanquer ha assenyalat que Sant Cugat compta amb vestigis importants de l'època del màrtir que proporcionen molta informació de l'època.

Blai Blanquer

A l'Edat Mitjana van fer una tradició versemblant però no històrica. Tot i això ha fet que molta gent no recordi qui és el màrtir Cugat.


De la seva banda, el regidor de Cultura, Xavier Escura, ha destacat la importància de continuar difonent la figura del màrtir Sant Cugat, personatge clau en l'origen de la nostra ciutat.

Xavier Escura

És un referent històric que va més enllà del significat religiós. Ens arrela a la pròpia identitat santcugatenca i una tradició milenària.


De la figura del màrtir Cugat no se'n sap gaire. Només es té coneixement, gràcies al poeta Prudenci, que va morir a la ciutat de Barcino per no renegar de la seva fe en Jesucrist. Tot i així, en l'església primitiva es va venerar Sant Cugat durant els segles VII i VIII i per aquest motiu no s'ha perdut la seva figura.

Al Claustre del Monestir ha tingut lloc la festa, la pregària i l'ofrena al màrtir. La celebració al Claustre ha estat encapçalada per la Moixiganga, a càrrec del grup Mediterrània. Alhora, s'ha restablert l'ofrena dels rams d'olivella i s'ha beneït els planters que els fidels faran créixer a casa seva per recuperar aquesta espècie en vies d'extinció.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Jo el que sí em sap greu que s´hagi tret el dia de la Festa Major del poble de Sant Cugat justament el dia que es conmemora aquest Sant.....¿? no ho he entès mai.Quan vaig venir a viure aquest meravellós poble (als anys 1953-54),la Festa Major es festejava a l´entorn del dia 27 de juliol.Qui va ser "la ment" que ho va fer canviar? i per qué?... El canvi el varen fer cap els anys 77-78.

Montserrat Calduch i Triguero. Enviat el 28/jul/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.