Sant Cugat inaugurarà el remodelat Celler Cooperatiu aquest any


Temes relacionats

El nou Celler Cooperatiu, a punt de ser una realitat (14/ago/12)


  • Comparteix:

El remodelat Celler Cooperatiu, el monument modernista creat per Cèsar Martinell al 1921, s'inaugurarà aquesta tardor posant punt final a nou anys marcats per diverses demores en les obres de rehabilitació. Amb un pressupost del ministeri espanyol de Foment de 490.000 euros, el nou espai es convertirà en subseu del Museu i conservarà una tercera part de l'original, mostrarà el passat agrícola santcugatenc i acollirà actes culturals.

Després d'un periple de nou anys, la rehabilitació del Celler Cooperatiu aviat serà una realitat. Els treballs de remodelació del celler han consistit en la conversió dels murs de descàrrega en miradors, el cobriment del terra amb paviment de vidre per copsar el recorregut que seguia el vi i la construcció d'un pinacle que corona l'edifici -previst en el projecte inicial de Martinell. Per protegir el monument, s'ha col·locat una tanca perimetral subjectada a pilars, que suportaran la il·luminació del conjunt monumental.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, acompanyada pel regidor d'Urbanisme i Obres, Pere Casajoana, el tinent d'alcalde de Territori, Josep Romero, i el director del Museu, Lluís Campins, ha visitat aquest dijous el Celler Cooperatiu per comprovar 'in situ' els treballs realitzats. Conesa ha explicat que, a banda d'un acte inaugural amb la presència de la família Martinell, es faran jornades de portes obertes per donar a conèixer l'espai a la ciutadania.

Tot i que l'espai esdevindrà subseu del Museu, el recinte serà un espai obert a la ciutadania. Conesa ha explicat que l'objectiu és que el recinte acolli puntualment actes culturals ciutadans.

Mercè Conesa

En el seu inici era un espai pensat per a entitats, però ja no. El pressupost per això es disparava, i vam decidir ser prudents i concentrar-nos en la museització.


Mercè Conesa també ha fet memòria dels nombrosos obstacles i entrebancs que ha tingut l'obra. Després que la primera empresa encarregada de les obres fes fallida, va haver-hi un canvi de color polític al govern espanyol, la qual cosa va obligar a replantejar el projecte inicial, finançat amb l'1% cultural del ministeri i l'Ajuntament. Finalment, i després d'any de retards, el projecte va tirar endavant únicament amb l'aportació econòmica de l'executiu espanyol amb redacció del projecte a càrrec de l'Ajuntament.

Mercè Conesa

Un criteri de prudència va ser que l'aportació de l'Ajuntament no era pertinent i concentrar-nos en el pressupost de l'1% cultural.


El Celler Cooperatiu data de l'any 1921, quan Sant Cugat concentrava bona part de la seva economia a la producció de la vinya dedicant-hi un 72% del seu territori.

El Celler Cooperatiu tindrà els mateixos horaris que el Museu de Sant Cugat, que obre de dimarts a diumenge. El monument està declarat Bé Cultural d'Interès Local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.