El Centre de Restauració retorna una pintura mural barroca i un plafó ceràmic


  • Comparteix:

Imatge dels treballs d'extracció de la pintura. /Font: CRBM

Imatge dels treballs d'extracció de la pintura. /Font: CRBM

El Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBMC), ubicat a Valldoreix, retornarà aquest dimecres a la ciutat una pintura mural barroca i un plafó ceràmic del segle XIX després de ser restaurats. La pintura mural és d'una gran importància històrica, segons els restauradors, per ser l'únic exemple de barroc en un edifici civil a Sant Cugat. Les peces van ser localitzades al 2007 en una casa del carrer de Santiago Rusiñol que estava a punt de ser enderrocada.

La directora del CRBMC, Àngels Solé, ha declarat a Cugat.cat que per restaurar la pintura mural s'ha fet servir la tècnica 'stacco'. És un procediment d'arrencament de l'obra i adherir-la a un nou suport. Solé ha lamentat haver utilitzat aquesta tècnica, però remarca que la casa on la pintura estava s'anava a enderrocar per fer-hi un local comercial i era l'única manera de no perdre l'obra amb l'enderrocament. En la futura botiga, el fresc lluirà en el seu nou suport.

Àngels Solé

Malauradament, hem utilitzat la tècnica stacco. Si la casa hagués estat enderrocada, la pintura s'hauria perdut.


Pel que fa al plafó ceràmic, Solé ha declarat que es va trobar mentre investigaven la casa on hi havia la pintura mural. Concretament, el plafó es va trobar a la cuina de la llar, està datat entre finals del segle XVIII i principis del XIX i representa Sant Josep amb el nen emmarcat per motius florals.

En referència a la història de la pintura i del plafó, la directora del CRBMC ha assegurat que no se sap, però remarca que el seu valor cultural és immens. En primer lloc, de pintures murals en edificis no religiosos no n'hi ha gaires i, per tant, l'obra barroca és excepcional. El plafó ceràmic és un dels pocs datat dels segles XVIII-XIX, ja que la majoria d'ells són de períodes molt més antics. Finalment, Solé ha recordat que Sant Cugat ja ha perdut bona part del seu patrimoni cultural i el CRBMC no podia acceptar que se'n perdés més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.