Una de les 10 butlles papals existents a Catalunya s'ha restaurat a Valldoreix


  • Comparteix:

Una de les parts de la butlla papal restaurada al CRBMC / Font: Departament de Cultura

Una de les parts de la butlla papal restaurada al CRBMC / Font: Departament de Cultura

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, ha restaurat la butlla del papa Silvestre II, un privilegi papal escrit en llatí sobre papir que data de l'any 1001. Aquest document, procedent de l'Arxiu Capitular d'Urgell i que s'exhibeix al Museu Diocesà de la Seu d'Urgell, és propietat del Bisbat d'aquesta zona. Es tracta d'una de les 10 butlles papals escrites en papir existents a Catalunya, de les 25 que encara es conserven a tot el món. La intervenció de restauració del document ha estat cofinançada pel departament de Cultura de la Generalitat i el Bisbat d'Urgell.

Segon el departament de Cultura, es considera com un dels documents fundacionals del Principat d'Andorra, a partir de la unificació de diversos comtats catalans, i també la carta de poblament d'alguns municipis catalans. Aquestes butlles són confirmacions de les propietats de la terra i van esdevenir una pràctica generalitzada, tant pels papes com pels reis, després que les terres havien quedat ja lliures de la invasió sarraïna.

Avui dia es conserven molt poques butlles pontifícies, papirs antics emesos pels papes i escrits en llatí que solien marcar a l'Edat Mitja els límits territorials dels municipis i les propietats dels abats, dels bisbes i dels comtes. En aquest cas, es tracta d'una de les 10 butlles papals escrites en papir existents a Catalunya, de les 25 que encara hi ha a tot el món. Les catalanes es troben repartides entre quatre municipis: dues a l'Arxiu Capitular de Girona; cinc a l'Arxiu Episcopal de Vic; una a l'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell, i dues a Barcelona, a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Les altres 15 butlles papals existents al món es troben a França, Itàlia i Alemanya.

La intervenció de conservació i restauració del document al Centre valldoreixenc es va iniciar amb una desinfecció preventiva per evitar l'atac d'insectes, que es va fer a la cambra del Centre. A continuació, es van analitzar els diversos elements: la planxa metàl·lica, les tiretes adhesives de subjecció i les fibres del papir amb la possible contaminació que havien sofert. També es va mesurar el pH del cartó de subjecció, que va resultar ser de 5,5. A continuació, es va dur a terme una neteja en sec de la butlla, per tal d'eliminar la brutícia superficial i les restes d'insectes morts, amb bufadors i paletines. Després es van tractar les taques, per tal de rebaixar la seva tonalitat i minimitzar l'impacte visual, a base d'humitat i escalfor controlades. Com a presentació final, l'emmarcament de tot el conjunt s'ha fet amb un nou marc de faig i vidre doble, amb filtre de raigs UV, tot muntat damunt d'una planxa, col·locada damunt del bastidor original de roure.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.