Personalitats santcugatenques del món de la cultura recorden Anna Lizaran


Temes relacionats

Les bèsties de 'La Bête' ret homenatge a l'ofici teatral al Teatre-Auditori (15/des/12)

Jordi Bosch substitueix Anna Lizaran a l'obra teatral 'La Bête' ( 5/oct/12)

L'èxit d''Agost', amb Emma Vilarasau, esgota totes les entrades i prorroga fins al juliol (16/mai/12)

'Dues dones que ballen' colpeix el públic pel seu caràcter humà ( 4/nov/11)


  • Comparteix:

Anna Lizaran en l'obra 'Dues dones que ballen' / Font: ACN

Anna Lizaran en l'obra 'Dues dones que ballen' / Font: ACN

Diverses personalitats santcugatenques del món de la cultura han elogiat l'excepcionalitat de l'actriu Anna Lizaran, morta aquest divendres als 68 anys. Lizaran, que va actuar al Teatre-Auditori en diverses ocasions, va ser una de les primeres membres de Comediants i fundadora del Teatre Lliure.



L'actriu Anna Lizaran ha mort aquest divendres a la nit a Barcelona als 68 anys a causa d'un càncer que li va ser diagnosticat fa poques setmanes. La veterana intèrpret, amb més de 40 anys de carrera escènica, va haver de cancel·lar el seu paper protagonista a 'La Bête' l'octubre passat pel seu estat de salut. L'actor santcugatenc Jordi Bosch va substituir Lizaran en aquest muntatge que es va poder veure al Teatre-Auditori. L'últim paper dalt d'un escenari va ser l'èxit més vist del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on interpretava la matriarca d''Agost' juntament amb l'actriu santcugatenca Emma Vilarasau.

La darrera visita de Lizaran a Sant Cugat va ser per la seva actuació a 'Dues dones que ballen' al Teatre-Auditori. El director de l'equipament cultural, Pep Tugues, ha recordat l'excepcionalitat de l'actriu 'dalt i fora de l'escenari'.

Pep Tugues

Propera, autèntica i excepcional, dalt i fora de l'escenari. Deixava petjada, va estar fa un any i mig amb 'Dues dones que ballen'.


Lizaran, nascuda a Esparraguera, va estudiar teatre a Barcelona i París, va ser una de les primers membres de Comediants i fundadora del Teatre Lliure. Deixa més de 30 obres de teatre, una catorzena de pel·lícules i la seva participació en 10 sèries de televisió. El crític de teatre santcugatenc Eduard Jener ha destacat la seva gran capacitat dramàtica.

Eduard Jener

És una de les millors actrius de la història del teatre en català. Tenia una gran força dramàtica i podia crear un clima de certa ironia.


Anna Lizaran va demostrar la seva afició pel teatre quan era petita. Va estudiar al Centre d'Estudis Experimentals de Barcelona i després va estar un parell d'anys a París, formant-se al costat del mim Jacques Lecoq. El 1976 va tornar a Barcelona. La seva carrera és llarga, amb moltes obres de teatre i grans èxits com 'La bella Helena' (1979), 'Tot esperant Godot' (1999), 'L'hort dels cirerers' (2000) i 'Agost' (2010). En el cinema va participar en moltes de les pel·lícules de Ventura Pons, com 'El vicari d'Olot' (1980), 'Actrius' (1997) i 'Forasters' (2009), a més de 'Tacones lejanos' (1991) de Pedro Almodóvar i en l'última 'Herois' (2010), de Pau Freixas. A la televisió va treballar a sèries com 'Estació d'enllaç' (1997) i 'Porca misèria' (2006-07).

Anna Lizaran, una de les actrius més ben considerades del teatre català, també va rebre nombrosos premis. En la llista hi destaquen els vuit premis Butaca, el Premi Gaudí a millor actriu, el premi Max, el Premi Nacional de Teatre el 2003, el Premi Nacional del ministeri de Cultura el 1984 i la Creu de Sant Jordi el 2000.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.