L'ANC acollirà els 1.400 negatius de la Guerra i la República trobats a França


  • Comparteix:

Macià durant la seva visita a Valldoreix / Font: Comissiodeladignitat.cat

Macià durant la seva visita a Valldoreix / Font: Comissiodeladignitat.cat

Les fotografies de la Segona República i la Guerra Civil recuperades per la Comissió de la Dignitat es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat. Es tracta d'un conjunt de 1.400 negatius que han estat en possessió d'una família francesa des del final de la Guerra i que l'entitat ha aconseguit adquirir quan s'anaven a subhastar. Entre d'altres qüestions, aquestes fotografies documenten una visita del president Francesc Macià a Valldoreix el 1933.

54 col·laboradors de la Comissió de la Dignitat juntament amb la revista 'Sàpiens' i Ara Llibres han fet possible que aquesta documentació es quedi a Catalunya gràcies a les seves aportacions econòmiques que han reunit els 7.500 euros necessaris per adquirir els arxius. Els 1.400 negatius estaven en poder de la família d'un militar francès que els havia guardat des de finals de la Guerra Civil, el 1939, i que ara havia tret a subhasta. El col·lectiu de fotògrafs Fotoconnexió va detectar aquest fet i va contactar amb la Comissió de la Dignitat per alertar de l'existència del material gràfic.

El portaveu de l'entitat, Josep Cruanyes, ha explicat a Cugat.cat que un cop van comprovar el valor històric de les imatges van decidir recollir els fons necessaris per fer l'oferta pertinent.

Josep Cruanyes

En veure la importància del fons vam veure que això no es podia perdre. Entre col·laboradors i amics vam recollir els diners necessaris.


Les imatges recreen situacions de la Guerra però també hi ha fotografies de la Segona República. Precisament, posen de manifest la visita del president Macià a Sant Cugat, en concret a Valldoreix l'octubre del 1933. No es coneix el motiu d'aquesta presència constatada per dues imatges d'aquest fons. Cruanyes també ha destacat el valor de les fotografies ja que mostren aspectes que els reportatges fotogràfics coneguts fins ara no reflectien. Es creu que el fotògraf va ser un militar i això fa que captés moltes escenes de la rutina a primera línia del front.

Josep Cruanyes

A diferència de la fotografia dels reporters, l'autor era un soldat de l'exèrcit republicà. Per això, tenim imatges de la vida dels soldats que habitualment no tenim.


La Comissió calcula que l'anàlisi i ordenació de tot aquest material es pot allargar tot un any i la intenció és que durant el 2014 s'organitzi l'exposició que es vol portar a les diferents poblacions que apareixen a les instantànies. A més, també es pretén que la mostra s'exposi a l'ANC i que tots els negatius s'arxivin a l'equipament santcugatenc.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.