La Flama del Canigó il·lumina la lluita per la cultura catalana


  • Comparteix:

La Flama del Canigó ha unit Sant Cugat amb la resta dels Països Catalans i amb el batec a favor de la cultura catalana, en un acte organitzat per Òmnium Cultural, que enguany ha clamat per la independència. Les entitats de cultura popular han activat els carrers del centre amb les actuacions del Grup Mediterrània, els Bastoners, els Tabalers i els Castellers. El to reivindicatiu de l'esdeveniment ha arribat de la mà d'un candent manifest a càrrec de la periodista Mònica Terribas.

Una pancarta amb desitjos i l'enlairament de globus per la independència de Catalunya han donat el tret de sortida a la celebració a la plaça de la Vila. Des d'aquí, la flama ha il·luminat els carrers de la ciutat, acompanyada d'una cercavila amb alguns dels grups de cultura popular de Sant Cugat i s'ha erigit un any més com un símbol d'unió. El seguici ha posat punt final a la plaça d'Octavià, on s'ha encès la foguera de Sant Joan amb la Flama del Canigó. Una espurna que, per a la presidenta d'Òmnium Sant Cugat, Maria Rosa Caballé, fa que cada any la celebració compti amb més participació, especialment entre les entitats de cultura popular.

Maria Rosa Caballé

Les entitats de cultura popular sempre han estat actives, però ara sembla que hi ha una espurna més forta que ens dóna una il·lusió especial per participar en aquest tipus d'actes.


Cultura i reivindicació s'han barrejat en l'esdeveniment, que ha comptat amb la lectura d'un manifest de la mà de l'editora del diari 'Ara', Mònica Terribas. El text, escrit pel membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) Antoni Pladevall, ha fet servir aquest símbol que representa la flama per també reivindicar la unió dels catalans i cremar allò que els separa.

Mònica Terribas

Cal saber cremar la capacitat de desunir-nos en el moment més important de la nostra història. La clau és cremar a la foguera tot allò que ens separa per unir-nos i defensar el país.


La Flama del Canigó és una tradició vinculada al solstici d'estiu que recorre les diferents terres de parla catalana en la nit més curta de l'any. La festa parteix del cim del Canigó, des d'on els diversos voluntaris reparteixen la flama que encén les diverses fogueres dels pobles catalans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.