'El màrtir Cugat' reivindica la vessant històrica del sant


  • Comparteix:

Moment de la lectura dramatitzada

Moment de la lectura dramatitzada

El cicle 'Nits de Música al Claustre' ha clos aquest diumenge amb un clam a la història del municipi i al personatge que dóna nom a la ciutat. Una lectura dramatitzada ha recuperat la versió més històrica de la vida del soldat d'origen africà Cugat, més enllà de les llegendes que s'han vinculat al màrtir.

No ha estat la primera vegada que la lectura dramatitzada 'El màrtir Cugat' puja a l'escenari del Claustre del Monestir. Un espai excepcional i històric, que ha servit precisament per posar llum a la vida de Cugat, del qual encara es desconeixen moltes coses.

L'autor del text, Josep Maria Jaumà, ha explicat a Cugat.cat que, al contrari d'allò que diuen les cròniques i llegendes més difoses, Cugat va ser un soldat berber del imperi romà que es va convertir al cristianisme.

Josep Maria Jaumà

Veiem un berber, un home del nord d'Àfrica que és soldat. Creu que està fent un bé, però es passa de bàndol.


Tot i així, la història del màrtir Cugat ha arribat als nostres dies principalment a través de les llegendes, que es van escriure segles després. Aquestes narren com va ser torturat i, malgrat guarir-se miraculosament de les seves ferides, va ser finalment passat per una espasa als afores de la ciutat sense renegar de la seva fe.

És per això que la lectura dramatitzada 'El màrtir Cugat', dirigida per Salvador Fité, incideix en la vessant més històrica del personatge. En aquest sentit, Jaumà ha lamentat el desconeixement que existeix entre els veïns del municipi de la vida de Sant Cugat.

Josep Maria Jaumà

Com pot ser que visquem en un poble que té un nom i que no ens interessi gens? Té molt de mèrit que un poble es digui amb el nom d'un home de fa 1.700 anys.


La lectura dramatitzada, que aquest diumenge ha aplegat una vuitantena de persones, es va estrenar el 2005, després de complir-se 1.700 anys del martiri de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.