Sant Cugat rebaixarà el valor cadastral amb el coeficient d'actualització


  • Comparteix:

Vista aèria de Sant Cugat / Foto: Google Maps

Vista aèria de Sant Cugat / Foto: Google Maps

El ple de Sant Cugat ha aprovat aplicar el coeficient d'actualització per rebaixar els valors cadastrals amb un acord entre l'equip de govern i C's, que ha proposat la mesura. El PP i el PSC també hi han votat a favor.

ESCOLTA-HO

L'actualització per aplicació de coeficients pretén aproximar els valors cadastrals al valor actual del mercat. La darrera revisió cadastral va tenir lloc a Sant Cugat el 2006, en ple increment de preus dels immobles. Segons la moció, des de la fi de la bombolla econòmica, el valor dels immobles ha caigut sense que el cadastre s'hagi adequat a aquesta situació. L'aplicació obre la porta a una possible reducció de pressió fiscal en impostos com el de béns immobles (IBI), el de la plusvàlua municipal, el de patrimoni i l'IRPF.

El regidor de C's Sergio Blázquez remarca que diverses capes de la societat surten beneficiades d'aquesta mesura.

Sergio Blázquez

Segur que beneficia els joves que marxen de Sant Cugat, aturats de llarga durada i persones amb pensions baixes.


L'equip de govern assegura que tenia previst recórrer al coeficient d'actualització del valor cadastral, ja que el tipus impositiu de l'IBI està quasi al mínim possible. No obstant això, el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, adverteix que aplicar el coeficient no ha d'implicar rebaixar el rebut.

Carles Brugarolas

El que abaixem és la base de l'impost i no vol dir abaixar el rebut. Això ho haurem de parlar a les ordenances fiscals.


El PP ha donat suport a la moció, ja que considera que la pressió fiscal de l'IBI és molt elevada a Sant Cugat. ERC-MÉS s'ha abstingut però ha fet un balanç positiu de la mesura perquè mitiga l'increment de la pressió, que, segons aquest grup, ha estat proper al 200% des dels anys 90. El PSC també s'ha sumat al text i ha defensat que cal una revisió cadastral.

ICV-EUiA ha votat en contra del text perquè considera que l'actual IBI és assumible per la població si hi ha bonificacions per a les famílies necessitades. La CUP-PC veu 'populisme' en la moció i assegura que defuig el debat que hi ha capes benestants a la ciutat que poden pagar més impostos.

L'IBI i el cadastre
El càlcul de la quota a pagar de l'IBI s'estableix en funció del valor cadastral del bé, fixat pel ministeri d'Hisenda espanyol a partir de les dades del cadastre immobiliari, que té en compte el valor del sòl i el de la construcció. Aquest valor cadastral no és el valor pel qual s'ha escripturat ni el que ha pagat realment el comprador.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.