Augment del 5% d'ordinari i del 10% d'inversió al projecte de pressupost local


  • Comparteix:

L'equip de govern portarà aquest divendres al ple un projecte de pressupostos per a l'any vinent amb un increment del 5% d'ordinari (101,5 milions d'euros) i d'un 10% d'inversions (18,4 milions d'euros). La proposta també inclou el procés de participació ciutadana per decidir a què es destina un milió d'euros d'inversió.

L'equip de govern presenta uns números on creix un 13% el pressupost destinat a l'atenció a les persones. Un total de 15,98 milions d'euros es destinen a les àrees de Cohesió i justícia social, i la de Ciutat educadora, culta i creativa. En aquestes àrees, s'inclouen partides com, per exemple, les beques menjador, que passen dels 600.000 euros als més de 800.000, i els ajuts a l'habitatge, que augmenten un 20%. Un total de tres milions d'euros aniran destinats únicament a habitatge social construït per l'empresa municipal Promusa.

També augmenta el pressupost destinat a les entitats socials i culturals, que creix un 26% i ja assoleix la xifra d'1,7 milions d'euros. L'objectiu és 'refermar el teixit associatiu i impulsar la cohesió social'.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha explicat que és el pressupost més alt de la història pel que fa als serveis socials i que, tot i que no hi ha un increment del nombre de persones necessitades, sí que hi ha una cronificació de les situacions d'emergència.

Carles Brugarolas

És el pressupost més alt de la història en atenció a les persones. S'ha incrementat la partida un 13% en un any. Des del 2008 hi ha hagut un increment del 57%. No hi ha una percepció d'un augment del nombre d'usuaris però sí que hi ha una cronificació de la situació.


L'Ajuntament invertirà un total de 18,4 milions d'euros durant el 2016, dels quals un milió es decidirà a través d'un procés de participació ciutadana.

Principals projectes del 2016
- 2,5 milions d'euros per construir el pavelló de la Guinardera.
- Mig milió d'euros per iniciar la remodelació del Teatre La Unió.
- 400.000 euros que l'Ajuntament donarà a la Generalitat en forma de subvenció perquè el govern pugui construir el pavelló del nou institut públic Leonardo da Vinci.
- 2,5 milions d'euros en obres d'urbanització i enllumenat públic.
- 2,2 milions d'euros en obres de mobilitat i millora de carrers.
- 300.000 euros per iniciar el projecte de Biblioteca Central Urbana.

En paral·lel, el govern municipal preveu també una inversió de 2,7 milions d'euros que es finançaran, majoritàriament, a través d'altres administracions supramunicipals i que es destinaran a les zones empresarials. L'objectiu és millorar l'aparcament a Can San Joan, la instal·lació d'enllumenat a l'avinguda de la Generalitat i la construcció d'una passera per a vianants i bicicletes que connecti l'estació de l'Hospital General de Catalunya dels FGC amb els parcs empresarials de Can Ametller i la Guinardera.

Brugarolas ha definit el pressupost com ambiciós, amb un clar accent social i amb una menor càrrega fiscal -està previst un descens mitjà del 2,2% al rebut de l'IBI- perquè l'Ajuntament està en un escenari òptim per fer-ho.

Carles Brugarolas

Presentem un pressupost que és ambiciós, que té un clar accent social i amb menor càrrega fiscal. Estem en un escenari que estem a disposició de proveir més i millors serveis, més inversió i tot plegat amb menys impostos. Això és possible perquè la ciutat viu una molt potent reactivació econòmica i perquè els comptes de l'Ajuntament estan en molt bona situació.


Les zones verdes
Carles Brugarolas ha explicat que el pressupost del 2016 inclourà una partida de 3,7 milions d'euros per pagar les expropiacions de zones verdes. Amb tot, aquesta partida només serà per fer front a una part de les sentències que s'esperen, però no al total, que pujarà com a mínim a set milions d'euros. Brugarolas ha explicat que aquests quatre milions restants no s'han pressupostat perquè tenen la intenció de pagar-ho amb el superàvit que es generi aquest 2015.

Aquest divendres, l'ajuntament acollirà una sessió plenària extraordinària per debatre l'aprovació inicial dels pressupostos. A diferència del mandat passat, l'equip de govern (CiU) no té majoria absoluta i necessita trobar suports o abstencions en l'oposició per aprovar les xifres. Passat aquest tràmit, s'obrirà un període de presentació d'al·legacions durant 15 dies i el pressupost s'hauria d'aprovar definitivament en un altre ple extraordinari que se celebrarà l'última setmana de l'any.

Brugarolas ha desgranat els comptes a la quinzena d'assistents a l'audiència pública celebrada aquest dimecres a la tarda a la sala de plens



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.