L'any comença amb lleugeres baixades en les factures de la llum i del gas

L'ACA congelarà el cànon de l'aigua

Economia

Publicat el 1/gen/16 per Alba Triadó / Acn

Un any d'inflació sota mínims amb set mesos d'IPC en zona negativa explica que els preus de la majoria dels costos dels serveis quedin congelats o vagin a la baixa des d'aquest l'1 de gener. D'aquesta manera, l'any comença amb una menor càrrega econòmica per a la majoria de consumidors.

Llum
La factura de la llum serà, de mitjana, un 2,8% més barata a partir de l'1 de gener. Aquesta rebaixa però és només el 0,7% si es compara amb el rebut de desembre. La rebaixa arriba després d'un any on el preu de la llum ha anat variant.

El govern espanyol ha creat un fons per a eventuals contingències que puguin repercutir negativament els costos elèctrics, com per exemple l'increment de preu del petroli.

Aigua
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que controla el cànon de l’aigua -que suposa un 30% de la factura que reben els consumidors- ha decidit congelar aquesta partida del rebut. Seran els municipis o les empreses subministradores -en el cas de Sant Cugat és Sorea- les que hauran de decidir sobre la resta del rebut.

Gas
El tarifa de gas natural es veurà retallada en un 3% per als consumidors que s'hagin acollit a la tarifa d'últim recurs (TUR). Aquesta rebaixa és conseqüència, sobretot, del descens del preu del gas als mercats internacionals. La nova tarifa congela la part regulada de la factura i els peatges d'accés per segon any consecutiu, al mateix temps que garanteix la sostenibilitat financera del sistema gasista.