Els 'papers de Panamà' apunten que Banc Sabadell ha ajudat a crear empreses 'offshore'

Banc Sabadell té seu a Sant Cugat / Foto: Banc Sabadell

Economia

Publicat el 5/abr/16 per Acn

Les entitats financeres Banc Sabadell, amb seu a Sant Cugat, Banco Santander i BBVA haurien ajudat els seus clients a fundar empreses 'offshore' a Panamà, segons 'El Confidencial', mitjà que forma part de la investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung'. El Sabadell hauria adquirit 10 societats per als seus clients llatinoamericans des del negoci de banca privada a Miami que va comprar al BBVA el 2007. Els tres bancs ja s'han desmarcat d'aquestes pràctiques sorgides d'una investigació periodística que assenyala que més de 500 bancs i les seves filials haurien creat societats pantalla a través del despatx Mossack Fonseca.

Pel que fa al Santander, entitat aleshores presidida per Emilio Botín, hauria creat 118 societats a Panamà des de Suïssa, tot i que també des de Nova York i Guernsey. El BBVA en va fundar 19 des de Suïssa, Jersey i la seva unitat de banca privada a Miami per als seus clients dels diferents països on opera, però també de l'Estat espanyol, com per exemple la Reial Societat.

L'origen d'aquesta pràctica es va produir arran de l'aprovació de la directiva europea d'Estalvi de la UE el 2005, que obligava Suïssa a informar els comptes dels seus clients estrangers o bé retenir-los un 35% en funció dels seus beneficis. El govern del país helvètic va posar com a condició per adherir-s'hi que només hagués d'informar de les persones físiques i no jurídiques. Això va portar a les grans fortunes a crear les societats pantalla per seguir ocultant la seva identitat.

La investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació no situa els bancs espanyols entre els més actius en la creació d'aquestes societats. En total, van ser més de 500 bancs, que a través de les seves filials i sucursals van registrar fins a 15.600 societats pantalla a través del despatx d'advocats Mossack Fonseca. Per exemple, només del banc britànic HSBC hauria estat el responsable de la creació de més de 2.300 societats i UBS, de 1.100 més. Altres bancs internacionals que van treballar amb aquest despatx van ser el francès Société Générale, amb 979 societats, seguit del Royal Bank of Canada (378), l'alemany Commerzbank (92) i el Crédit Suisse (1.105).