La CUP-PC, C's, ICV-EUiA i el PP diuen 'no' als pressupostos


  • Comparteix:

Ple municipal d'aquest dijous

Ple municipal d'aquest dijous

La CUP-PC, C's, ICV-EUiA i el PP han votat en contra dels pressupostos de l'any vinent. El rebut de l'IBI i la tarifació social són alguns dels aspectes sobre els quals han pivotat les intervencions d'aquests partits de l'oposició.



ESCOLTA-HO

CUP-PC
Els cupaires han votat en contra dels pressupostos, tot i reconèixer que són millors que els anteriors gràcies al pacte del govern amb ERC-MES. Entre els aspectes positius, la CUP-PC ha destacat la promoció de la tarifació social i l'entrada en funcionament de la targeta de renda ciutadana, l'aposta per l'habitatge de lloguer social i la construcció d'una sala polivalent.

La crítica dels cupaires se centra en la pèrdua de recaptació a través de l'IBI. Segons els anticapitalistes, hi ha marge perquè el consistori obtingui més diners - un milió d'euros, segons aquest grup - sense perjudicar la ciutadania i impulsar polítiques que evitin que gent marxi de Sant Cugat per culpa del 'model de ciutat opulent' vigent. El regidor Ignasi Bea ha comparat el pressupost amb un alumne que es conforma amb una bona nota quan podria obtenir un resultat més positiu.

Ignasi Bea

Els pressupostos són d'un Ajuntament notable però menysprea uns ingressos que són essencials per garantir les necessitats bàsiques de la població.


C's
En les ordenances, C's ha acordat amb el govern local dues modificacions: d'una banda, una reducció d'un 6% de la taxa de recollida de residus a comerços o indústries de fins a 250 metres quadrats i, de l'altra, l'increment de les bonificacions en l'impost d'activitats econòmiques (IAE) a empreses que usin o produeixin energia renovable. No han votat a favor d'elles i s'han abstingut perquè hi haurien volgut una reducció del rebut de l'IBI.

En canvi, el partit taronja ha votat en contra dels pressupostos, tot i veure-hi millores respecte als anteriors. C's lamenta que hi hagi partides destinades a 'la creació d'una república catalana' i troba massa despesa en el gabinet de premsa i el cartipàs municipals i en mitjans de comunicació com Cugat.cat. El regidor Sergio Blázquez també ha posat en dubte la necessitat de prioritzar la construcció d'una biblioteca central al parc de Ramon Barnils, un projecte que ha xifrat en nou milions. Blázquez considera que caldria atendre altres aspectes de la ciutat.

Sergio Blázquez

Hem de ser més ambiciosos en un pla integral per millorar les voreres, el transport públic i els pisos de lloguer públic en lloc d'apostar per la biblioteca central.


ICV-EUiA
Els ecosocialistes han votat a favor de les dues al·legacions que han pactat amb el govern local. La primera és una bonificació del 30% de la taxa de recollida de residus als comerços que lliurin els productes en bosses de paper o reutilitzables en lloc de les de plàstic. També s'aplicarà a aquells establiments que venguin productes com llet, aigua i vi en envasos retornables. La segona és l'augment del 60% al 90% de la bonificació en l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres per incorporar elements d'edificació sostenible.

ICV-EUiA ha votat en contra de la resta de les ordenances i del pressupost perquè no avança en 'la lluita contra les desigualtats ni en la transició cap un model productiu de ciutat amb l'ecologia al centre' tot i percebre-hi algunes millores. El regidor Ramon Gutiérrez ha lamentat que l'Ajuntament renunciï a un increment de recaptació en el proper exercici. En aquest sentit, la tarifació social presentada pel govern local no els acaba de convèncer.

Ramon Gutiérrez

La tarifació social ha de ser redistributiva sense que impliqui una rebaixa dels ingressos de l'Ajuntament.


PP
Entre les diverses al·legacions a les ordenances, el PP ha pactat amb el govern la bonificació del 50% de la quota de construccions, instal·lacions i obres per a les empreses que l'any anterior hagin incrementat la plantilla almenys un 10%. En canvi, hi ha trobat a faltar una rebaixa de l'IBI i la supressió de la taxa de clavegueram.

El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha votat en contra dels pressupostos perquè hauria preferit més ajuts a les pimes i als emprenedors, una reducció més profunda del deute municipal i l'increment d'eficiència en la prestació de serveis. Benejam ha criticat el govern local per falta de sensibilitat amb les famílies.

Álvaro Benejam

La realitat és que no hi ha cap partida dedicada les polítiques d'ajut a la família.


El ple extraordinari de pressupostos ha estat el darrer de l'any. La propera sessió serà l'ordinària del gener.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.