Sant Cugat reserva dos milions per afrontar el retorn de plusvàlues recorregudes pels ciutadans


  • Comparteix:

L'Ajuntament s'ha pronunciat sobre la ponència

L'Ajuntament s'ha pronunciat sobre la ponència

L'Ajuntament ha provisionat en els pressupostos d'enguany uns dos milions d'euros per afrontar un eventual pagament als ciutadans que han presentat recurs per la liquidació municipal de la plusvàlua en el casos de pèrdues. L'anunci arriba després que aquest divendres el Tribunal Constitucional (TC) hagi sentenciat que l'Impost del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana no pot gravar 'supòsits en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia'.

El tribunal ha estimat parcialment i per unanimitat la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de Donostia amb relació a diversos articles de la Norma Foral 16/1989, de la plusvàlua de Gipuzkoa.

En una entrevista a Cugat.cat, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, ha dit que des del consistori estaran 'atents a la interpretació de la sentència i als possibles futurs canvis legislatius' i que seran 'proactius en la comunicació i la defensa dels drets dels ciutadans'. És per això que l'Ajuntament ha guardat dos milions per retornar les plusvàlues recorregudes pels ciutadans.

Una provisió que, segons Calvet, s'ha vingut fent des de 2014. Es dóna el cas que aquell mateix any el ple va rebutjar la proposta del PP per suprimir la plusvàlua en els casos que el preu de venda fos inferior al valor d'adquisició. Llavors, l'equip de govern va argumentar la seva oposició adduint que la mesura suposaria un gran impacte per a les finances municipals, a més de no ser competència municipal. Avui, amb la sentència del TC, Calvet raona aquell posicionament.

Damià Calvet

Amb aquests ingressos prestem serveis. Mentre hi hagués una legislació estatal que emparava el cobrament de la plusvàlua no la vam deixar d'aplicar. Només la vam deixar d'aplicar en els casos dels desnonats.


Com exposa Calvet, des del 2012, el consistori manté suspeses de manera cautelar la recaptació de les plusvàlues en casos de desnonament de la primera residència. La mesura va ser aprovada pel ple a través d'una moció institucional i va aplicar, per respectar la legalitat vigent, a través de bonificacions als afectats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.