El TC avala que els contribuents no hauran de pagar la plusvàlua si perden diners en la venda d'un pis


  • Comparteix:

L'Ajuntament té preparat un fons per a les plusvàlues recorregudes

L'Ajuntament té preparat un fons per a les plusvàlues recorregudes

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat aquest dimecres que els contribuents no hauran de pagar la plusvàlua municipal si perden diners en la venda d'una propietat immobiliària. El tribunal ha donat la raó al contribuent i ha anul·lat parcialment la regulació de l'impost estatal sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana en considerar que vulnera 'el principi constitucional de la capacitat econòmica' en la mesura que no es vincula necessàriament a un increment real del valor del bé 'sinó a la mera titularitat del terreny durant un període de temps', apunta el TC en la sentència. La decisió del tribunal segueix els criteris establerts en les seves sentències sobre les normes forals de Guipúscoa i Àlaba.

En aquestes resolucions, el tribunal va concloure que l'establiment pel legislador d'impostos que gravin l'increment del valor dels terrenys urbans 'és constitucionalment admissible sempre que respectin el principi de capacitat econòmica' i va assenyalar que per protegir aquest principi l'impost 'no pot gravar en cap cas actes o fets que no siguin exponents d'una riquesa real o potencial'.

Així, el TC ha declarat la inconstitucionalitat i la nul·litat d'alguns articles de la llei però 'només en la mesura en què no han previst excloure del tribut les situacions inexpressives de capacitat econòmica per inexistència d'increments de valor'. El tribunal puntualitza que, a partir de la publicació de la sentència, correspon al legislador dur a terme 'les modificacions o adaptacions pertinents en el règim legal de l'impost que permetin arbitrar la manera de no sotmetre a tributació les situacions d'inexistència d'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana'.

L'Ajuntament i les plusvàlues
Al ple de març passat, Sant Cugat va demanar al govern espanyol que compensi els ajuntaments per les quantitats que presumiblement hauran de retornar als propietaris als quals s'ha cobrat la plusvàlua, quan no hi ha hagut augment de valor.

Un mes abans, el consistori ja havia anunciat que ha provisionat en els pressupostos dos milions d'euros per afrontar un eventual pagament als ciutadans que presentessin un recurs per la liquidació de la plusvàlua en casos de pèrdues.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.