El CAIC proposa un cànon per finançar les autopistes i autovies basat en el pagament per ús i per contaminació


  • Comparteix:

La C16, al vespre

La C16, al vespre

El Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya (CAIC) defensa un nou model de finançament de les autovies i autopistes basat en el pagament per ús i per contaminació. Aprofitant el proper venciment de moltes de les concessions de peatges d'autopistes al conjunt de l'Estat espanyol i especialment a Catalunya, el CAIC proposa no renovar aquestes concessions. Pretén substituir-les per un cànon que financés únicament el manteniment de les infraestructures i evitar així els costos d'amortització de l'obra i els beneficis per a les concessionàries que cobreixen actualment els peatges. La concessió del peatge dels Túnels de Vallvidrera finalitza el 2037 i la del peatge de les Fonts, al 2039.

El president del CAIC, Francisco Gutiérrez, ha assenyalat que es tractaria d'un sistema de copagament entre usuaris i administracions. El CAIC ha calculat que representaria un cost per als conductors d'entre el 20% i el 35% en comparació amb les actuals tarifes dels peatges.

A Catalunya, la primera concessió a vèncer, el 31 de desembre de 2019, serà el tram Vila-seca-Castelló de l'AP-7. El govern espanyol es va comprometre durant el mandat d'Ana Pastor a aixecar els peatges a mesura que vencin les concessions. En aquest sentit, el CAIC apunta 'la urgència d'un nou model de gestió per finançar les vies d'alta capacitat', un fet amb especial impacte al Principat, ja que el 20% de les autopistes i el 7% de les autovies de l'Estat espanyol són a Catalunya.

Una sistema alternatiu a la vinyeta
El representant de Foment del Treball Nacional, Salvador Guillermo, ha recordat que la Generalitat està defensant la vinyeta i ha apuntat que 'aquesta és una solució transitòria'.

Al ple de setembre passat, Sant Cugat va instar el Parlament, arran una moció del PP, a suprimir el peatge dels Túnels de Vallvidrera i incloure aquesta via en el futur sistema de vinyeta. La intenció de la Generalitat és suprimir tots els peatges i instaurar una tarifa plana per a tots els vehicles. El departament de Territori, però, va concretar en el seu moment que la mesura no inclou el peatge dels Túnels de Vallvidrera.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.