Cinc investigadors de la Gimbernat de Sant Cugat i la UAB creen un seient de bicicleta per evitar lesions

El seient SaddlePro es personalitza a cada ciclista / Foto: ACN

Economia

Publicat el 4/feb/18 per Alba Triadó

Un equip de cinc investigadors de la facultat de Fisioteràpia de l'Escola Universitària Gimbernat de Sant Cugat i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat el SaddlePro, un seient de bicicleta personalitzat a cada ciclista per evitar les lesions. Els científics han desenvolupat una anàlisi dinàmica que els permet estudiar de forma individualitzada la petjada de cada ciclista sobre el seient de la bicicleta i adaptar-lo en funció de les característiques de cadascú. El projecte ha estat un dels sis finalistes del Programa de Generació d'Idees 2017, enfocat en la Biotecnologia Industrial i la Biomedicina. En aquests moments l'enginy està en via de validació per aconseguir la patent.

La idea arriba després que els fisioterapeutes detectessin el risc i les malalties derivades de l'ús de la bicicleta. Un dels membres de l'equip, el fisioterapeuta Jordi Esquirol, ha explicat a Cugat.cat que els estudis demostren que utilitzar la bici més de tres hores setmanals produeix molèsties, sobretot, a la zona perineal que poden arribar a causar patologies. Amb aquestes conclusions sobre la taula, l'equip ha decidit crear una metodologia que analitza les posicions que adopta el ciclista sobre la bicicleta per dissenyar el seient més adient per minimitzar els riscos. El fisioterapeuta ha explicat els beneficis que pretén aportar el SaddlePro.

Jordi Esquirol

D'entrada estar més còmode. Encara no ho podem assegurar però probablement també augmenti el seu rendiment perquè tindrà menys dolor i la seva pedalada serà més eficient. També hi haurà menys prevalença de les patologies derivades de les compressions que es fan sobre les estructures perineals per culpa del seient de la bicicleta.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Esquirol ha explicat que les patologies més molestes són, segons un estudi que properament presentaran a un congrés internacional de Fisioteràpia, el dolor local, l'adormiment de les cames i la incomoditat, entre d'altres. El professional de la salut també ha destacat que els problemes de disfunció erèctil, prostàtics i prostatitis crònica són molt freqüents en els homes que són usuaris habituals de la bici. Les dones pateixen sobretot sequedat vaginal, vaginisme i problemes clitoridians. El fisioterapeuta ha insistit que no s'ha de normalitzar el dolor.

Jordi Esquirol

El que hem de fer és sensibilitzar l'usuari de la bicicleta que no és normal que tingui dolor. El dolor és un senyal d'avís que alguna cosa no s'està fent bé. En aquest cas els recomano que visitin professionals sanitaris, que som els únics que coneixem l'anatomia i les patologies derivades de l'ús de la bici.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La principal novetat del SaddlePro serà la forma del seient. El preu del producte estarà en la línia dels seients de bicicleta avançats que hi ha al mercat.