El Tribuna pronostica que la fi dels problemes d'accés a l''habitatge assequible' no arribarà a curt termini

Economia

Publicat el 14/feb/18 per Albert Prat

El Tribuna Sant Cugat constata la recuperació del sector immobiliari i pronostica que les dificultats per accedir a l''habitatge assequible' continuaran. L'acte, impulsat per Sant Cugat Empresarial (SCE), ha servit per posar en comú visions de promotors i comercialitzadors del sector, que han fet una crida a ampliar el sòl disponible per ajudar a regular els preus a l'àrea metropolitana. Els ponents, provinents de Solvia, Vertix i Cushman & Wakefield, han coincidit que, tot i que es recuperi el sector, 'no hi ha els condicionants perquè es pugui repetir la bombolla immobiliària'.

Francisco Pérez, de Solvia; Elena Massot, de Vertix, i Oriol Barrachina, de Cushman & Wakefield, s'han posat d'acord en remarcar l'atractiu de Sant Cugat tant per al mercat de l'habitatge com per a les oficines, així com l'escassetat d'oferta, un fet que farà que es mantingui el creixement de preus. Segons els representants del sector, el parc d'immobles buits ja s'ha esgotat i calen noves promocions per respondre a la demanda, ja que el mercat de segona mà és molt actiu, també en el mercat de les oficines, com ha explicat el director general a l'Estat espanyol de Cushman & Wakefield, Oriol Barrachina.

Oriol Barrachina

La recuperació ha portat creixement d'empreses ja existents, vinguda de noves empreses i això, unit al fet que no s'ha construït, ha fet baixar la desocupació del 30 al 5%.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Durant el debat, moderat pel periodista santcugatenc Jofre Llombart, ha sorgit la problemàtica de l'accés a l'habitatge. Els ponents han assenyalat que cal que l'administració s'impliqui en la construcció de més habitatge social en el format de col·laboració públic-privada per ajudar a paliar la situació, tot i que han coincidit que la solució no serà a curt termini. Ho ha explicat el director de promoció i desenvolupament de Solvia, Francisco Pérez.

Francisco Pérez

Avui hauríem d'avançar en crear empreses públic-privades que generessin parcs de lloguer a preus assequibles amb la voluntat de seguir a llarg termini.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Tots els ponents han estat d'acord en descartar la possibilitat d'una nova bombolla immobiliària, ja que no es donen els condicionants per afavorir-la, com ha assegurat la directora general del grup immobiliari Vertix, Elena Massot.

Elena Massot

Les premises sobre les que es va sustentar tot el creixement previ a la crisi no s'estan repetint. Pensar que estem caient en la bombolla està allunyat de la realitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La taula també ha fet una crida a agilitzar els processos per part dels poders públics per poder tirar endavant més promocions. Pérez, Massot i Barrachina han coincidit que l'inestabilitat política dels últims mesos no ha afectat el sector, excepte en alguns casos al sector 'premium'.