El pressupost de 2019 reforçarà l'accés a l'habitatge, la seguretat i l'atenció a les persones

Els comptes estan xifrats en 132,1 milions d'euros


  • Comparteix:

El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha presentat els comptes / Foto: Localpres

El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha presentat els comptes / Foto: Localpres

L'equip de govern vol incrementar l'any que ve les partides per a la garantia de l'accés a l'habitatge, la millora en la seguretat ciutadana, l'aposta per una mobilitat sostenible i un increment de recursos socials. Aquests són les línies mestres dels pressupostos de l'any que ve, que passaran pel ple municipal d'octubre i encara estan pendents que l'oposició hi presenti al·legacions i propostes. El pressupost està xifrat en 132,1 milions d'euros, un 1,9% menys que l'any passat, quan es va fer una reserva de quatre milions per a la construcció de l'edifici de l'escola La Mirada.



Malgrat aquest decreixement, s'ha registrat al pressupost ordinari un augment del 2,5%, mentre que al capítol d'inversions s'observa una caiguda del 35% interanual, que situa la xifra en 10,2 milions.

Una altra de les novetats dels comptes és que s'hi incorpora una anàlisi dels pressupostos de 2017 i 2018 per tal que tinguin en compte la perspectiva de gènere.

El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha subratllat l'esforç fet des de l'Ajuntament per quadrar uns comptes que han suposat un exercici 'de rigor de contenció'. Això ho atribueix a la situació política i econòmica actual i amb l'alerta posada per si es produís una nova crisi.

Habitatge
Una de les grans apostes de l'equip de govern és garantir el dret a l'habitatge, una àrea a la qual es destinen 2,8 milions. Així, es reservaran 600.000 euros a l'execució d'un Pla Estratègic de l'Habitatge, el que suposa un increment del 20% respecte a l'any passat. D'aquest import, 370.000 euros es destinaran a ajuts socials per a l'habitatge, un 36% més que el 2018. Enguany, com a novetat, l'Ajuntament incorpora en aquests ajuts 100.00 euros per pagar el lloguer a llars amb pocs recursos.

Una altra de les apostes de l'equip de govern és la construcció d'una promoció d'habitatge protegit general al barri de Can Mates, amb 60 pisos de protecció oficial.

Tot i que encara no està reflectit al pressupost, des de l'Ajuntament es vol estudiar la possibilitat d'obligar les noves promocions privades d'habitatge a reservar un 30% a habitatge públic. Es tracta d'una mesura que ja s'aplica a ciutats com Barcelona.

Seguretat
Creix en un 26% el pressupost destinat a la seguretat ciutadana. Així, es destinaran 0,85 milions a la millora d'infraestructures de seguretat i 0,25 a millorar els equips de telecomunicacions de la policia local i a la instal·lació de càmeres de seguretat. Durant l'any que ve, a més, s'incorporaran al cos de seguretat municipal dos nous agents, que acostaria la xifra al centenar d'efectius.

Mobilitat
L'Ajuntament mantindrà l'aposta per una mobilitat sostenible amb un import de 4,3 milions d'euros, un 28% més que en els comptes d'enguany. Això es materialitzarà en la millora del servei de bus i la incorporació de serveis de transport a demanda, com a Can Barata i les Planes.

Progrés social
Els serveis socials de l'Ajuntament disposaran de 20,4 milions d'euros, un 10% més que enguany. Així, es destinaran 2,3 milions a inclusió social, 2 milions a atenció domiciliària i 4,2 a educació, entre d'altres mesures.

Inversions
La cobertura de la piscina del Parc Central i de les pistes de Mas Gener i Sant Francesc (600.000), la millora de l'entorn del Monestir (300.000), la construcció d'un nou espai per a gimnàstica rítmica a la Guinardera (100.000) i les obres de la sala polivalent (100.000) són alguns dels equipaments que es veuran reforçats pels nous comptes. El pressupost també recull la millora del bosc de Volpelleres (750.000 euros) i del parc de la Guineu (50.000 euros), així com la millora de la riera de Can Cabassa (20.000 euros).

Pel que fa a la participació, es destinarà un milió d'euros als pressupostos participatius i 0,35 a la lliure disposició dels districtes. Així, les Planes, la Floresta i Mira-sol tornaran a disposar de 100.000 euros la destinació dels quals es decidirà des dels consells de barri.


Carles Brugarolas

Aquest ha estat un pressupost difícil de quadrar. Intentem que siguin uns comptes que donin resposta a les necessitats de la ciutadania i que mantingui en bon estat de revista els indicadors financers de l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.