El govern aconsegueix aprovar unes ordenances marcades per l'augment de la plusvàlua


Temes relacionats

La falta de suports porta al govern a ajornar l'aprovació dels pressupostos (17/des/18)


  • Comparteix:

El debat de les ordenances preveu l'augment de l'impost de la plusvàlua / Foto: Promusa

El debat de les ordenances preveu l'augment de l'impost de la plusvàlua / Foto: Promusa

El govern del PDeCAT-Demòcrates ha tingut més sort a l'hora de debatre les ordenances fiscals -l'aprovació dels pressupostos ha quedat ajornada- i les ha aconseguit tirar endavant amb el suport del PSC i del regidor no adscrit Xavier Cortés. En l'acord definitiu, han destacat les abstencions de la CUP-PC, tot i no assolir el seu augment de l'IBI, i la d'ERC-MES, que ha introduït la futura creació d'una taxa per a pisos buits. Les ordenances, però, venen marcades per un augment de la plusvàlua del 3,4%, uns ingressos que permetran ajudar els comerciants davant l'aplicació del tribut metropolità.

ESCOLTA-HO

'Un ple complicat'. Així ha pronosticat com seria el debat de les ordenances el regidor d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas. Al representant de Demòcrates al govern li ha tocat el paper de negociar les ordenances (i els pressupostos) en l'escenari més complicat i sembla que se n'ha sortit a jutjar del posicionament final dels cupaires, que dubtaven fins l'últim moment entre l'abstenció i el vot contrari. El regidor anticapitalista, Ignasi Bea, ha batallat l'augment de l'IBI per disposar de més ingressos per a polítiques d'habitatge, 'parlem d'un increment d'un euro i mig al mes', i 'esprémer al màxim les possibilitats'.

No obstant això, tant el govern com ERC-MES s'han mostrat contraris a aquest augment de l'IBI. El govern aposta, en lloc d'això, per incrementar la plusvàlua per tenir, diuen, un menor impacte en les butxaques. Els republicans s'hi sumen, recordant que els santcugatencs ja hauran de bregar amb el pagament del nou tribut metropolità.

En el debat també s'ha vist en canvi de vot d'ICV-EUiA i el PSC respecte el tràmit provisional, quan van abstenir-se. Ara el grup de Ramon Gutiérrez ha preferit oposar-s'hi i ha lamentat que el govern 'només revisi les al·legacions que els interessa'; mentre que els socialistes han fet suport al govern. El seu portaveu, Pere Soler, ha parlat d'unes 'bones ordenances' i ha aprofitat per reclamar més energia neta i un carnet únic de piscina en el nou exercici.

El vot contrari d'ICV-EUiA ha estat compartit pel regidor no adscrit Dimitri Defranc, el PP i Cs. Els populars han reclamat bonificacions en l'IBI per a les famílies nombroses i amb persones amb discapacitat al seu càrrec i una menor tributació de la plusvàlua. Des de Cs, el partit ha reclamat la rebaixa del 5% de l'IBI i ha remarcat que Sant Cugat és la ciutat que més grava amb aquest impost de Catalunya i que 'els seus serveis' no es corresponen amb els impostos que es paguen.






Carles Brugarolas

Per fer possible aquest increment de despesa és més progressiu posar l'increment de la plusvàlua d'un punt sobre la taula, que no pas l'IBI.

Ignasi Bea

El problema és el tribut metropolità. Hem de buscar la manera de pagar menys. Però és un euro i mig al mes l'IBI, no crec que sigui un gran problema.

Ramon Gutiérrez

No podem acordar una cosa sense que estigui en el paper que es vota en ple.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.